Gemeenten moeten niet verdienen over rug goede doelen

Kledingcontainer05-11-2013 12:07 05-11-2013 12:07

Gemeenten verdienen steeds meer geld aan textielinzameling over de rug van de inzamelaars die vaak inzamelen voor het goede doel. Ze gaan bij aanbestedingen voor de hoogste bieder. De ChristenUnie wil dat dit een halt wordt toegeroepen en zal hiervoor dinsdag pleiten bij de behandeling van de milieubegroting. Carla Dik-Faber: “Staatssecretaris Mansveld moet gemeenten verplichten alleen de daadwerkelijke kosten te vragen van de inzamelaars. Zo blijft de rest van de opbrengst beschikbaar voor het goede doel of voor het creëren van arbeidsplaatsen bij de inzamelaars.”

Volgens het Kamerlid leidt de focus op de opbrengst van gemeenten er toe dat ingezamelde kleding zo min mogelijk wordt gesorteerd omdat dit arbeidsintensief is. “Ik wil dat de milieuopbrengst en de sociale opbrengst centraal staat. Nu denken mensen hun kleding in te leveren voor het goede doel, maar gaat het geld steeds vaker rechtstreeks de gemeentekas in!”

Eerder beloofde staatssecretaris Mansveld met de gemeenten te gaan praten over de textielinzameling. Nu staat in antwoorden op Kamervragen dat het VNG, de koepel van gemeenten geen prioriteit geeft aan aanpassing van het beleid rond de textielinzameling. De staatssecretaris en het VNG hebben echter beiden geen overzicht over de ontwikkeling van de inzamelmethoden en de vergoedingen. “Hoe kan dan zo’n conclusie getrokken worden? Ik vind dat de staatssecretaris de signalen serieus moet nemen en onderzoek moet doen. De signalen zijn eenduidig. De tarieven voor kledinginzameling zijn de afgelopen twee jaar enorm gestegen en de goede doelen houden elke maand weer minder geld over. Dat kan toch niet de bedoeling zijn?”

Ook stelt het Kamerlid voor om meer textiel van de overheid te recyclen. “Met Prinsjesdag heb ik een jurk gedragen die is gemaakt van gerecyclede kleding van marine uniformen. Zoiets zou ook moeten gebeuren met bijvoorbeeld afgedankte politie-uniformen en uniformen van beveiligingsambtenaren. Het is onduidelijk waar nu al het textiel van de overheid blijft. Ik vrees dat het in afvalverbrandingsinstallaties terecht komt.”

Labels
Carla Dik
Tweede Kamer

« Terug

Reacties op 'Gemeenten moeten niet verdienen over rug goede doelen'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2013 > november

Geen berichten gevonden