ChristenUnie zorgt voor 50 miljoen extra budget voor allerarmsten

Joël Voordewind in Syrië - Joseph en gezin (7)vrijdag 08 november 2013 09:08

De Tweede Kamer trekt 50 miljoen euro extra uit voor de allerarmsten in de wereld. Een ruime Kamermeerderheid steunt een plan van de ChristenUnie om op de begroting van ontwikkelingssamenwerking hiervoor extra geld vrij te maken. De ChristenUnie maakt samen met de D66, SGP, VVD en PvdA, 50 miljoen extra vrij voor noodhulp, kwetsbare kinderen, bescherming tegen kinderarbeid en aidsbestrijding. Kamerlid Joël Voordewind: ,,De ChristenUnie is blij dat nu toch extra geïnvesteerd wordt in hulp aan de meest kwetsbaren in ontwikkelingslanden, namelijk vluchtelingen, kinderen en aidsslachtoffers.”

De dekking voor de extra middelen wordt gevonden door de storting in het Dutch Good Growth Fund in 2014 met 50 miljoen te verlagen. Voor deze 50 miljoen is nu een alternatieve bestemming gevonden. Aanstaande maandag spreekt de Tweede Kamer over dit fonds.

Noodhulp Syrië

Er komt 7 miljoen beschikbaar voor noodhulp in Syrië. Voordewind: ,,Hiermee komen we tegemoet aan de enorme nood die er is door de oplopende vluchtelingenstroom in buurlanden als Libanon, Turkije en Jordanië. Dit geld is met name bedoeld voor hulp aan niet-geregistreerde vluchtelingen en organisaties die minderheden als christenen bereiken. Daarnaast is dit budget ook bedoeld voor hulp aan vluchtelingen in Syrië zelf (crossborder hulp).”

Kwetsbare kinderen

10 miljoen komt beschikbaar voor bescherming van kwetsbare kinderen. Bijvoorbeeld door op te komen voor kinderen die in de prostitutie werken en om kindhuwelijken en kinderhandel te bestrijden. ,,Kinderen moeten kansen krijgen en weerbaarder worden. We moeten ze beschermen tegen kinderprostitutie, uithuwelijking en uitbuiting”, aldus het Kamerlid.

Bescherming tegen kinderarbeid

Door het voorstel komt 8 miljoen beschikbaar voor maatregelen tegen kinderarbeid. 5 miljoen hiervan wordt gebruikt voor onderwijsprogramma’s en armoedebestrijding. Er komt 3 miljoen extra beschikbaar om de campagne Stop Kinderarbeid uit te breiden. Voordewind: ,,Kinderen moeten de kans krijgen om naar school te kunnen gaan en daarmee meer kansen te krijgen op een betere toekomst.”

Aids

Van de 50 miljoen is 25 miljoen beschikbaar voor aidsbestrijding. Voordewind: ,,Hiervan is 5 miljoen bedoeld voor hulp aan aidswezen, uitgevoerd door Unicef. Dit is een voortzetting van een eerder aangenomen amendement van ChristenUnie en SGP.” 20 miljoen gaat naar het Global Fund, een koepelorganisatie die zich inzet voor aidsbestrijding via vele lokale organisaties. 

Lees ook: Meer geld naar arme landen (pleidooi van Joël Voordewind om 1 procent van het BNP aan ontwikkelingssamenwerking te besteden)
Lees ook: Brede steun voor ‘schone kleren-plan’ ChristenUnie

Labels
Joël Voordewind
Ontwikkelingssamenwerking
Syrië
Tweede Kamer

« Terug

Reacties op 'ChristenUnie zorgt voor 50 miljoen extra budget voor allerarmsten'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2013 > november

Geen berichten gevonden