ChristenUnie komt met plan starterscontract

sociale huurwoningen19-11-2013 10:25 19-11-2013 10:25

Starters moeten makkelijker aan een huurwoning kunnen komen. Nu komen veel jongeren in problemen als ze na hun studie hun studentenkamer uit moeten of een baan vinden in een andere stad. Voor sociale huurwoningen gelden immers lange wachtlijsten. Veel jongeren blijven noodgedwongen langer thuis wonen. Daarom willen ChristenUnie en PerspectieF, ChristenUnie-jongeren zogenaamde starterscontracten mogelijk maken. Dit zijn huurcontracten met een beperkte termijn. Tweede Kamerlid Carola Schouten presenteert het plan dat moet uitmonden in een initiatiefwet.

Schouten: “Starters hebben doorgaans na 5 jaar een hoger inkomen. Binnen deze periode kunnen ze ook hoog genoeg op de wachtlijst komen voor een gewone sociale huurwoning. Met het starterscontract krijgen starters de mogelijkheid van een tijdelijk huurcontract in ruil voor het sneller krijgen van een woning. Zo wordt de doorstroming bevorderd. Zowel studentenkamers als starterswoningen komen sneller beschikbaar voor nieuwe studenten en starters.”

Het starterscontract lijkt op het campuscontract dat nu sinds een aantal jaar bestaat voor studenten. Met dit contract moeten studenten na afloop van hun studie hun studentenkamer verlaten. Een vergelijkbaar tijdelijk huurcontract wil de ChristenUnie nu ook mogelijk maken voor starters. Momenteel wordt er al met het starterscontract geëxperimenteerd in Amsterdam en corporaties willen dit graag permanent maken. Schouten: “Samen met onze jongerenorganisatie PerspectieF werk ik daarom aan een initiatiefwetsvoorstel om het starterscontract overal in Nederland mogelijk te maken."

Draagvlak toetsen

De exacte voorwaarden voor het starterscontract liggen voor de ChristenUnie nog open. Zo moet de groep starters goed gedefinieerd worden. “Wij denk aan jongeren tot en met 27 jaar. Verder zou als voorwaarde kunnen gelden dat de huurder zich inschrijft bij een woningcorporatie. Dan is er voldoende kans op een regulier huurcontract voor de afloop van het starterscontract.” De ChristenUnie gaat de komende maand in gesprek met verhuurders, studentenorganisaties en de Woonbond om het voorstel te toetsen. Schouten: “Ik verwacht dat er veel draagvlak zal zijn. Ik hoop mijn voorstel komend jaar in te dienen."

Lees hier het voorstel.

Lees hier het artikel op rtlnieuws.nl.

Lees hier het artikel op bndestem.nl.

Lees hier het artikel op trouw.nl.

Labels
Carola Schouten
Tweede Kamer
Wonen & Ruimtelijke ordening

« Terug

Reacties op 'ChristenUnie komt met plan starterscontract'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2013 > november

Geen berichten gevonden