ChristenUnie wil landelijk plan brandweerkazernes

brandweer11donderdag 21 november 2013 09:44

Er moet een nationaal dekkingsplan komen voor de brandweer. Nu bepalen de veiligheidsregio’s nog de normen voor de opkomsttijden van de brandweer maar zij hanteren allemaal hun eigen normen. Ondertussen worden brandweerkazernes gesloten terwijl de landelijke richtlijnen voor de opkomsttijd niet worden gehaald.

Tweede Kamerlid Gert-Jan Segers: ,,Iedereen legt de normen anders uit waardoor burgers in verschillende regio’s niet dezelfde brandweerzorg krijgen.” De ChristenUnie doet het voorstel voor een nationaal dekkingsplan bij de behandeling van de begroting Veiligheid en Justitie.

In het Besluit Veiligheidsregio’s staan al een paar jaar landelijke normen voor de opkomsttijd van de brandweer. Segers: ,,De regio’s mogen daar gemotiveerd van afwijken. Maar dat mag alleen voor specifieke locaties, bijvoorbeeld als deze afgelegen zijn. Nu wordt echter voor complete provincies van de norm afgeweken met soms wel 50 procent. De normen worden opgerekt om kazernes te sluiten. Dat kan niet de bedoeling zijn!”

Voor ambulances is er al lang een landelijk dekkingsplan. Segers: ,,Het is veel efficiënter het voor de brandweer ook landelijk te regelen. Dat scheelt veel bureaucratie. Natuurlijk moet de brandweer regionaal bepalen welke locaties extra risicovol zijn. Maar een brand is echter overal even erg. Daarom moet de rekenmethode en het afwegingskader of een gebied snel genoeg bereikbaar is voor de brandweer landelijk gelijk zijn.” Een ander voordeel van een landelijk dekkingsplan is volgens het Kamerlid dat er geen problemen meer ontstaan op de grenzen van regio’s.

Labels
Gert-Jan Segers
Tweede Kamer
Veiligheid

« Terug

Reacties op 'ChristenUnie wil landelijk plan brandweerkazernes'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2013 > november

Geen berichten gevonden