Raadslid dakloos voor één nacht

20131205-Mart-Keuning-618718-12-2013 14:22 18-12-2013 14:22

Hoe is het om dakloos te zijn en te moeten bedelen voor je eten? Om het zelf eens echt te ondervinden, verruilde het pasgetrouwde ChristenUnie-raadslid Mart Keuning in Leiden voor één nacht zijn warme twee persoonsbed voor een dun dekentje op een stoep achter een winkelcentrum. Hij maakte er een korte video van. Met de actie wil het raadslid aandacht vragen voor de positie van zwervers in zijn gemeente. Vooral daklozen die illegaal in Nederland zijn. Want die lijken nu helemaal tussen wal en schip te vallen.

Hoe was je nacht?
"Koud, ik had wel een beetje onderschat hoe koud het was. De grond is gewoon koud en je ligt natuurlijk niet binnen. Het waait ook en het stinkt buiten, het is gewoon onplezierig. Ik was met een aantal ervaringsdeskundigen dus dat scheelde wel. Ik had 1 deken bij me. Dat was zwaar onvoldoende, want je moet of op de deken liggen of er onder. Daar was het echt te koud voor. Een dakloze met wie ik meeliep zag dat ik het koud het en stopte mij in met een van zijn dekens. De omgekeerde wereld. Ik heb de daklozen natuurlijk verteld wie ik was, en waar ik mee bezig was. Vonden ze allemaal schitterend, ze wilden me graag hun leven laten zien."

Wat zou een les zijn die je hieruit kan trekken?
"Het is niet zo dat ik een les wilde leren aan iemand door dit te doen. Ik hoop dat mensen wat meer om zich heen kijken en aandacht hebben voor mensen die geen huis hebben. Want wat die mensen zelf ook vertellen, is dat ze al hun zelfrespect kwijt zijn door de tijd die ze op straat leven, doordat ze er slecht uitzien, ze slecht ruiken. Ze hebben geen aanzien. Dat is heel erg voor mensen als je niet als mens behandeld wordt."

Wat ga je hier in de politiek mee doen?
"Het was niet direct een politiek actie. Het was een werkbezoek. Ik wilde vooral mijn positie gebruikt om zichtbaarheid voor het daklozenprobleem te creëren. Ik wil nu graag kijken naar de mogelijkheden om illegalen ook op te kunnen vangen, nu mag het slaaphuis dat niet doen. Dat vind ik erg; waarom zouden we hen niet helpen? Ik heb hierover schriftelijke vragen gesteld aan het college.
Ook hoop ik dat we iets kunnen doen aan de doorstroming van de opvang. De opvang is relatief klein, zo'n 40 plaatsen, maar dat hoeft geen probleem te zijn. Als mensen doorstromen uit de opvang komen er plaatsen vrij. Dat gebeurt nu te weinig, soms zitten mensen 6, 7 jaar in de nachtopvang. Dat betekent dat er geen plaats is om mensen die zich elke dag melden op te vangen, die moeten dus terug worden gestuurd de straat op. Dat heb ik ook bij het college aangekaart."


De slaapplek van Mart: "Ik had 1 deken bij me. Dat was zwaar onvoldoende, want je moet of op de deken liggen of er onder."

Wat je vaak hoort, is dat daklozen er min of meer voor kiezen, dat het in Nederland niet nodig is om dakloos te zijn.
"Ik denk wel dat het in sommige gevallen komt door mensen hun eigen keuze. Maar ik vind de schuldvraag eigenlijk niet zo heel interessant. Als de vraag is: ‘willen mensen er uit komen?’ en als ze dat echt willen, kunnen onze instanties dan zo zijn ingericht dat we dat ook mogelijk kunnen maken? Hoewel het een zeer complex vraagstuk is  ben ik er van overtuigd dat soms net een extra stap een belangrijk verschil kan maken.  Die gasten die we tegen zijn gekomen, willen niets liever dan eruit. Ze praten gewoon openlijk over een einde maken van hun leven omdat ze geen enkel uitzicht hebben. Die mensen willen niets liever dan een huis, een normaal leven. De voor ons normale dingen, daar zijn ze ontzettend jaloers op. De schuldvraag is dan voor mij niet relevant. Wel als ze eruit willen, kunnen wij ze dan zo helpen dat het lukt?”

Je bent net getrouwd, wat vind je vrouw ervan? Het is natuurlijk niet zonder risico om zomaar een nacht op straat te slapen?
"Ze was niet direct heel enthousiast, maar voor mij hoort dit soort dingen af en toe bij het raadslidmaatschap, en dan is het ook goed. Uiteraard is het niet geheel zonder risico’s want het is echt een andere wereld en dus belangrijk om zoiets niet zomaar even te doen. Ik heb het ook van te voren overlegd met de hulpinstanties voor dak en thuislozen. Ik hoop via mijn werk als raadslid iets bij te kunnen dragen aan een oplossing."

Labels
In het land

« Terug

Reacties op 'Raadslid dakloos voor één nacht'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2013 > december

Geen berichten gevonden