Commotie over mogelijk abortus-debat in Europees Parlement in Straatsburg

zijaanzicht vlaggen tourmaandag 13 januari 2014 23:42

De afgelopen dagen waren er veel berichten in de media over een nieuw debat in het Europees Parlement over abortus. Een nieuw debat, aangezien er in december ook al een flinke strijd is gestreden in het EP over dit onderwerp. Ik heb veel vragen gekregen van bezorgde kiezers en ChristenUnie leden. Hieronder een aantal van deze vragen, met mijn antwoorden erbij.

Wat gaat het Europees Parlement op donderdag (16 januari) precies behandelen?

Op donderdagmorgen 16 januari is er een debat met de titel: 'non-discriminatie in het kader van seksuele en reproductieve gezondheid en rechten'. Dit is een titel die ongevaarlijk lijkt, maar in feite gaat over abortus. Momenteel is er in het Spaanse parlement een wetsontwerp in behandeling dat de Spaanse abortuswetgeving wil aanpassen. In Spanje is abortus toegestaan tot 14 weken zwangerschap, op verzoek van de moeder. Een latere abortus is mogelijk onder bepaalde omstandigheden zoals ernstige ziekte van moeder of ongeboren kind. De huidige Christendemocratische regering in Spanje wil abortus in de toekomst alleen toestaan in geval van verkrachting of ernstig lichamelijk of geestelijk risico voor de moeder. Links en liberaal in Europa is hierover verbolgen en wil dat in dit debat laten horen. Ik steun natuurlijk van harte de Spaanse pogingen om abortussen een halt toe te roepen.

 

Mag Europa dit soort zaken dan regelen? Bepaalt Europa nu dat abortus moet worden toegestaan?

Nee, zeker niet! Europa gaat niet over immateriële en gevoelige zaken als abortus en euthanasie. Het is aan de Europese lidstaten zelf om te bepalen hoe ze hier mee omgaan. Wat mij betreft moet dat ook zo blijven. Ik steun weliswaar de intenties van de huidige Spaanse regering, maar vind dat dit dus een zaak is voor Spanje en de Spanjaarden. Dat zal ik in het debat op donderdag ook zeggen: Europa, blijf af van nationale bevoegdheden rond zaken als abortus!

 

De naam Estrela wordt ook weer genoemd, wat heeft deze Europarlementariër er mee te maken?

Afgelopen maand, in december 2013, was er in het Europees Parlement ook al een groot debat over abortus. Er werd toen gestemd over een ontwerprapport van de Portugese socialiste Edite Estrela. Haar ontwerprapport stond vol met zaken als: 'abortus is een mensenrecht en moet in heel Europa mogelijk zijn' en: 'seksuele voorlichting moet op alle scholen verplicht worden, zonder dat de ouders er iets over te zeggen hebben'. Samen met collega's van mijn fractie van Conservatieven en Hervormers en de Christendemocratische fractie hebben we toen een alternatieve tekst geschreven waarin stond dat abortus en onderwijs zaken zijn waar Europa van af moet blijven. Onze tekst is toen nipt aangenomen. Het was een grote overwinning en vele gebeden zijn hiermee verhoord! Links en liberaal, onder leiding van Estrela, was woest en probeert het nu dus nog een keer met dit nieuwe debat.

 

U zegt wel dat Europa niet gaat over abortus, maar steunt wel 'One of us', een initiatief dat pleit voor een Europa-wijd verbod op abortus...

Ik steun inderdaad het burgerinitiatief 'One of us'. Dit initiatief wil eerst en vooral de Europese financiering stopzetten van stamcelonderzoek waarbij embryo's worden vernietigd. Dit gaat dus om een beleidsterrein waar de EU reeds actief is. Ik vind het problematisch dat de EU onderzoek financiert dat maar in een paar lidstaten is toegestaan, terwijl het in andere lidstaten om morele redenen niet mag. Verder zou ik erg blij zijn als alle 28 EU-lidstaten abortus zouden verbieden. Maar nogmaals, het is aan de lidstaten, hun burgers en politieke partijen om dit te regelen.

Mocht u meer willen weten, aarzel dan niet om contact op te nemen met ons: peter.vandalen-office@ep.europa.eu

Labels
Eurofractie

« Terug

Reacties op 'Commotie over mogelijk abortus-debat in Europees Parlement in Straatsburg'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2014 > januari