ChristenUnie: Opstelten vergroot bureaucratie politie

politie-rugdonderdag 30 januari 2014 14:55

De ChristenUnie maakt zich grote zorgen om de toenemende bureaucratie binnen de politie als gevolg van veranderingen in het aangifteproces. Tweede Kamerlid Gert-Jan Segers: “Het is mooi dat burgers steeds vaker te horen krijgen wat er met hun aangifte is gebeurd, maar dit kost nu ongelofelijk veel papierwerk en tijd die daardoor niet meer gebruikt kan worden voor het oplossen van inbraken.”

Sinds 1 januari 2013 moeten burgers bij woninginbraken binnen 14 dagen een terugkoppeling krijgen van de politie. Sinds dit jaar moet dit ook bij aangiftes voor overvallen, straatroof en geweld. Dat moet telefonisch gebeuren. Segers: “Krijgt de agent geen contact dan moet hij net zo lang proberen totdat er wel contact is. En dit moet allemaal geregistreerd worden op formulieren. Politiechefs moeten agenten er op aanspreken als ze niet een 100% scoren  halen. Hier zitten per eenheid weer controllers bovenop en die controllers worden weer gecontroleerd door de leiding van de eenheid. De leiding vraagt vervolgens weer verantwoording waarom de doelen niet zijn gehaald. Het is één papieren circus waar politie en burger niets mee opschieten.”

Bureaucratie

Het Kamerlid wil dat minister Opstelten de toegenomen bureaucratie snel oplost. “Als iemand na 2 keer bellen niet wordt bereikt dan moet een brief of e-mail ook voldoende zijn en er moet fors gesnoeid worden in het controlesysteem. Ik wil de rekensom van de capaciteit die alle controles nu kosten niet eens maken; agenten, hoofdagenten, controllers, chefs, politiechefs. Allemaal uren kwijt aan administratieve rompslomp! Dat personeel kan beter ingezet worden op straat!”

Labels
Gert-Jan Segers
Tweede Kamer
Veiligheid

« Terug

Reacties op 'ChristenUnie: Opstelten vergroot bureaucratie politie'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2014 > januari