Europarlementariër Van Dalen pleit voor vrijlating vijf Iraanse christenen

vlag europa tourdonderdag 03 april 2014 11:47

Europarlementariër Peter van Dalen (ChristenUnie) heeft vandaag in het Europees Parlement opgeroepen tot vrijlating van vijf Iraanse christenen. Dhr Fathi Malayeri, dhr Alireza Sayyedian, mw Nagash Zargaran, dhr Behnam Irani en dhr Amin Khaki zitten onder vreselijke omstandigheden in de gevangenis en hebben gevraagd om met naam genoemd te worden. Zogenaamde 'stille diplomatie' heeft voor hen geen zin meer. Van Dalen heeft aan de EU Hoge Vertegenwoordiger voor Buitenlandse Zaken, Catherine Ashton, een dossier met details van de omstandigheden van de vijf christenen overhandigd.

Van Dalen zei:

 

"Veel collega's in het Europees Parlement zijn vandaag optimistisch over Iran. De vooruitgang in de gesprekken over kernwapens wordt geloofd. Rouhani's verzoenende woorden worden geprezen."

 

"Helaas kan ik dit optimisme niet delen. Ik hoor van Rouhani mooie woorden, maar zie lelijke daden. Het aantal executies in Iran is naar recordhoogte gestegen. Minderheden hebben het zwaarder dan ooit. Er zitten vele christenen in de gevangenis, vaak in beestachtige omstandigheden."

 

"Ik noem er vandaag vijf bij naam, ik heb daarvoor hun toestemming gekregen:

Meneer Fathi Malayeri;

Meneer Alireza Sayyedian;

Mevrouw Nagash Zargaran;

Meneer Behnam Irani:

en meneer Amin Khaki."

 

"Deze vijf Iraniërs zitten in de gevangenis, enkel en alleen omdat ze christen zijn en hun geloof op vreedzame wijze willen uitoefenen."

 

"Ik heb hier een dossier met de details van deze vijf christenen en hun omstandigheden. Mevrouw Ashton, ik overhandig u zo dadelijk dit dossier. Ik verzoek u dringend om vrijlating van deze mensen te vragen als u weer met de Iraniërs onderhandelt."

Labels
Eurofractie
Godsdienstvrijheid

« Terug

Reacties op 'Europarlementariër Van Dalen pleit voor vrijlating vijf Iraanse christenen'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2014 > april