ChristenUnie pleit voor terugtrekken Patriot missie Turkije

20121116-Libanon-Syrie-reis-Voordewind-4344woensdag 09 april 2014 12:10

De ChristenUnie wil duidelijkheid over de betrokkenheid van Turkije bij de aanval op Kessab. Op 21 maart werd dit Armeense dorp geplunderd en verwoest door gewapende bendes van aan Al Qaida gelieerde fundamentalisten van de het zogenoemde Al Nusra front. Deze aanval vond plaats vanaf Turks grond gebied. Kamerlid Joël Voordewind gaat minister Timmermans hierover bevragen. Voordewind: ,,Indien aangetoond wordt dat Turkije Jihadisten steunt in Syrië, zoals het geval lijkt bij de aanval op het christelijke dorp Kessab, dan moet Nederland zijn Patriots terughalen.”

Bij goedkeuring van de Patriot missie is de voorwaarde gesteld dat Turkije Syrië niet zou aanvallen. Dit lijkt nu wel te gebeuren. Turkije heeft een luchtaanval gepleegd op een ISIL konvooi binnen het Syrische grondgebied. Ook heeft een Turkse F16 een Syrische MIG-23 neergeschoten nabij de grens. Nu lijkt Turkije de jihadisten gesteund te hebben bij de aanval op het dorp Kessab. Voordewind: ,,De ChristenUnie heeft, net als andere partijen, duidelijk gemaakt dat de missie diende als bescherming van Turkse burgers en uitdrukkelijk niet om het achterland van de Turken af te dekken bij aanvallen van Turkije op Syrië. Als dit nu wel blijkt vervalt de grond van onze missie, volgens het NAVO verdrag art 5.” 

Verwoesting Kessab

Uit het Armeens-christelijke dorpje Kessab in Syrië, dicht bij de noordelijke grens met Turkije, zijn op 21 maart vrijwel alle 3000 inwoners gevlucht nadat jihadistische rebellen de regio in hun bezit kregen. Het dorp werd verwoest, er werden kerken ontheiligd en is er geplunderd. De bevolking wist op tijd het dorp te ontvluchten en uitgeweken naar Latakia, aan de kust, dat voor hen nog veilig is. Van de dorpsbewoners die achterbleven om de bezittingen te bewaken, is sinds de vlucht niets meer vernomen. Volgens Armeense media zijn tijdens de aanval op het dorp tachtig Armeniërs gedood. Gezien het geweld dat is gebruikt, is de vrees gerechtigd,  dat de bevolking afgeslacht was als zij nog in de plaats aanwezig was geweest.

Labels
Buitenlands beleid
Joël Voordewind
Tweede Kamer

« Terug

Reacties op 'ChristenUnie pleit voor terugtrekken Patriot missie Turkije'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2014 > april