ChristenUnie: Spooragenda te veel een Randstadagenda

banner15-04-2014 14:50 15-04-2014 14:50

De ChristenUnie wil dat in de lange termijn spoorvisie van het kabinet meer aandacht komt voor de bereikbaarheid van Noord-, Oost- en Zuid-Nederland. “Beloftes over snellere treinen tot 200 km/uur lijken op de lange baan te worden geschoven en voor regionale wensen voor extra stations en nieuwe spoorlijnen is geen geld. De staatssecretaris wil meer treinen in de Randstad. Prima, maar in de regio verandert er de komende 15 jaar haast niets”, aldus Tweede Kamerlid Carla Dik-Faber.

Tijdens het debat dinsdag over de spoorvisie zal de ChristenUnie aandringen op een betere integratie van het hoofdrailnet van NS en de regionale spoorverbindingen. Dik-Faber: “NS en regionale vervoerders moeten stoppen met hun onderlinge getouwtrek wie waar mag rijden. Ze moeten beiden inschikken. Reizigers willen meer rechtstreekse verbindingen. Daarom moeten regionale treinen verder door kunnen rijden op het hoofdrailnet bijvoorbeeld een regionale trein van Roermond naar Weert en van Gorinchem naar Rotterdam. Daarnaast moeten intercity’s van NS ook kunnen doorrijden op regionale spoorlijnen. Bijvoorbeeld van Maastricht naar Nijmegen en van Lelystad naar Enschede.”

Regio

De ChristenUnie wil dat er ook buiten de Randstad meer treinen gaan rijden. “Er zijn ook in de regio nog veel volle treinen. Er had bijvoorbeeld al lang elk kwartier een intercity moeten zijn tussen Utrecht en Zwolle en elk kwartier een stoptrein tussen Utrecht en Harderwijk”. Ook wil de ChristenUnie de belofte van NS dat in de nieuwe spoorconcessie de frequenties niet omlaag gaan zoals nu dreigt tussen Haarlem en Alkmaar, tussen Eindhoven en Maastricht en tussen Dordrecht en Breda.

Tenslotte moeten er meer stations komen, moeten sprinters en intercities minder afhankelijk van elkaar worden door de bouw van inhaalsporen bij kleinere stations en moet de reistijd naar de landsdelen korter worden. “Met snellere treinen en meer inhaalmogelijkheden moet het voor 2030 mogelijk worden om de reistijd vanuit Vlissingen, Groningen, Enschede en Maastricht naar de Randstad zeker een kwartier korter te maken.”

Labels
Carla Dik
Tweede Kamer
Verkeer & Vervoer

« Terug

Reacties op 'ChristenUnie: Spooragenda te veel een Randstadagenda'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2014 > april

Geen berichten gevonden