Voordewind vanuit Jordanië: ‘Minder hulpgeld naar VN, meer naar kleine organisaties’

20121116-Libanon-Syrie-reis-Voordewind-4344woensdag 09 juli 2014 15:35

Nederland moet minder hulpgeld steken in de Verenigde Naties en juist meer in kleine hulporganisaties. Die zijn beter in staat om samen met lokale organisaties hulp te leveren aan vluchtelingen, die vaak niet in de grote vluchtelingenkampen zitten. Dat zegt Kamerlid Joël Voordewind, die momenteel vluchtelingen bezoekt in Jordanië.

Minister Lilianne Ploumen (Ontwikkelingssamenwerking) moet minder hulpgeld besteden aan de Verenigde Naties (VN), en meer aan kleine hulporganisaties. Ook moet er volgend jaar niet bezuinigd worden op noodhulp. Dat zegt Kamerlid Joël Voordewind (ChristenUnie), die deze week Jordanië en Libanon bezoekt vandaag in het Nederlands Dagblad. Hij reist met hulporganisaties ZOA, Tear, Dorcas en World Vision langs projecten voor de hulp aan Syrische vluchtelingen. ‘Nu gaat 95 procent van het budget naar de VN, terwijl die maar 20 procent van de vluchtelingen opvangt in kampen.

In het het vluchtelingenkamp in Jordanië worden 85.000 mensen opgevangen voor de VN. Maar in Jordanië en Libanon worden tegelijkertijd 400.000 mensen niet geholpen’, aldus Voordewind in het ND. Wat Voordewind betreft, gaat minstens 20 procent van het Nederlandse budget daarom naar kleinere hulporganisaties, die samen met lokale organisaties vluchtelingen helpen. ‘Hun rol hier is cruciaal. Zij kennen de mensen om wie het gaat, zodat de snel de hulp kunnen leveren die ze nodig hebben’, zo is te lezen in het ND.

Labels
Joël Voordewind
Syrië
Tweede Kamer
Vluchtelingen

« Terug

Reacties op 'Voordewind vanuit Jordanië: ‘Minder hulpgeld naar VN, meer naar kleine organisaties’'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.