ChristenUnie wil actie minister tegen onverantwoord gebruik maagzuurremmers

carla-dik-faberAPR_2378vrijdag 15 augustus 2014 15:29

De ChristenUnie is geschrokken van het aantal voedselinfecties veroorzaakt door het verkeerd gebruik van maagzuurremmers. Tweede Kamerlid Carla Dik-Faber wil actie van minister Schippers: ,,Bij verkeerd gebruik blijkt de maagzuurremmer tot gevaarlijke situaties te kunnen leiden. Ik wil dat het kabinet alles doet om meer voedselinfecties te voorkomen.”

Vragen van het lid Dik-Faber (ChristenUnie) over het verband tussen maagzuurremmers en voedselinfecties.

  1. Kent u het nieuwsbericht ‘Maagzuurremmers? Geen rauw eten’ (1) en het RIVM-bericht ‘Mogelijk meer maag-darminfecties door maagzuurremmers’ (2)?
  2. Kent u het artikel ‘Potential association between the recent increase in campylobacteriosis incidence in the Netherlands and proton-pump inhibitor use – an ecological study’ (3), dat werd geschreven door RIVM-onderzoekers?
  3. Wat is uw reactie op de inschatting van het RIVM dat 40 procent van de maag-darminfecties veroorzaakt door de Campylobacter-bacterie bij ouderen verband houdt met maagzuurremmers en dat naar schatting 300 van de 1100 infecties die zo ernstig zijn dat ze tot ziekenhuisopname leiden het gevolg zijn van maagzuurremmers?
  4. Hoeveel mensen zijn er naar schatting overleden aan infecties als gevolg van het gebruik van maagzuurremmers?
  5. Bent u bereid nader onderzoek te laten doen naar de relatie tussen gebruik van maagzuurremmers en andere voedselinfecties?
  6. Bent u op grond van deze nieuwe onderzoeksresultaten van mening dat op dit moment voldoende zorgvuldigheid wordt betracht bij het voorschrijven van maagzuurremmers?
  7. Bent u op grond van deze nieuwe onderzoeksresultaten van mening dat de voorlichting over de effecten van maagzuurremmers voldoende is?
  8. Onderschrijft u de aanbeveling van het RIVM om zorgvuldiger te zijn bij het voorschrijven van maagzuurremmers en mensen daarover beter voor te lichten? Zo ja, wat gaat u daarop ondernemen? Ziet u aanleiding tot nadere publieksvoorlichting of andere nieuwe (beleids)maatregelen om verantwoord gebruik van maagzuurremmers te bevorderen?

(1)   http://nos.nl/artikel/686432-maagzuurremmer-geen-rauw-eten.html

(2)   http://rivm.nl/Documenten_en_publicaties/Algemeen_Actueel/Nieuwsberichten/2014/Mogelijk_meer_maag_darminfecties_door_maagzuurremmers

(3)   http://www.eurosurveillance.org/ViewArticle.aspx?ArticleId=20873

Labels
Carla Dik
Tweede Kamer

« Terug

Reacties op 'ChristenUnie wil actie minister tegen onverantwoord gebruik maagzuurremmers'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.