ChristenUnie wil kerntaken EU beter vastleggen

gj_inartikelwoensdag 15 oktober 2014 16:51

Kamerlid Gert-Jan Segers heeft vandaag bij een debat over de komende Eurotop premier Rutte gevraagd om opnieuw te kijken naar de kerntaken van de Unie en naar datgene waar de lidstaten zelf over gaan.

Segers: ,,En dan moeten we dieper afsteken dan het niveau van schoolfruit en olijfolieflesjes. Ik wil een concreet antwoord op een idee van de Duitse oud-minister Fischer, die voorstelde om een Kompetenzkatalog op te stellen. Een overzicht waarin – in algemene termen – bevoegdheden en verantwoordelijkheden van de verschillende Europese instellingen en nationale parlementen worden vastgelegd. Ik wil het kabinet uitdagen om serieus te gaan kijken naar de optie van zo´n Kompetenzkatalog. Dat zou ook prima gekoppeld kunnen worden aan de vijf kerntaken die de premier eerder heeft genoemd.”

In het Verdrag van Lissabon is er een voorzichtig begin meegemaakt, maar de verantwoordelijkheden en beleidsterreinen zijn nog lang niet helder genoeg afgebakend. Segers: ,,En met subsidiariteit kunnen we vaak alle kanten op. Ik zie hier een uitdaging voor de premier, de Unie en de lidstaten weggelegd.  Zijn ze bereid om nut en noodzaak van een Kompetenzkatalog te onderzoeken?”

Labels
Europa
Europese bevoegdheden
Gert-Jan Segers

« Terug

Reacties op 'ChristenUnie wil kerntaken EU beter vastleggen'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2014 > oktober