Petitie: Red Pakistaanse christin Asia Bibi van doodstraf

asiabibi_banner_610x270dinsdag 28 oktober 2014 19:12

Asia Bibi uit Pakistan moet worden vrijgelaten uit de dodencel en worden vrijgesproken van godslastering. Met die inzet zijn (mensenrechten)organisaties Jubilee Campaign en SDOK, en de ChristenUnie de petitiecampagne ‘Red Asia Bibi’ gestart.

Joël Voordewind, die in 2012 zelf namens de ChristenUnie in Pakistan was, deed vandaag in het Radio 1 programma Dit Is De Dag een dringende oproep om de petitie te ondertekenen. ‘Het is diep triest dat in Pakistan een meningsverschil tussen buren kan uitlopen op de doodstraf, enkel door een beroep te doen op de blasfemiewetten. Ik heb de man van Asia in Pakistan gesproken; hij en de vijf kinderen van het echtpaar leven eveneens in grote angst door verschillende doodsbedreigingen. Door de petitie hopen we de druk op Pakistan op te voeren om Asia alsnog vrij te laten.’  >> Beluister hier het hele gesprek bij Dit is de dag.

Via de website www.redasiabibi.nl kunnen mensen hun handtekening zetten. Na twee weken actievoeren zullen de handtekeningen worden aangeboden aan bestuurders in Nederland en Europa die invloed kunnen uitoefenen op het Pakistaanse beleid, zoals minister Koenders, de Hoge Vertegenwoordiger van de EU en de ambassadeur van Pakistan.

U kunt daarnaast ook meehelpen door te bidden voor Asia en haar gezin. Kijk op de site van Open Doors voor meer concrete gebedspunten.

Kritiek moment

De petitie komt op een kritiek moment, nu ook een hogere rechtbank het doodvonnis van Asia Bibi heeft bekrachtigd. De Pakistaanse christin werd in 2010 veroordeeld tot de dood door ophanging, nadat collega’s haar hadden beschuldigd van belediging van de profeet Mohammed. De moeder van vijf kinderen moest vervolgens jarenlang in de dodencel wachten tot haar beroep voorkwam bij de hogere rechtbank in Lahore. Op 16 oktober 2014 bekrachtigde deze rechtbank echter het vonnis

Jubilee Campaign vindt de veroordeling van Asia Bibi een stuitend voorbeeld van de schending van mensenrechten én van oneerlijke rechtspraak. ‘Asia is ter dood veroordeeld, terwijl ze zich niet schuldig heeft gemaakt aan godslastering’, zegt Albert Koop, jurist bij Jubilee Campaign die zich bezighoudt met Pakistan. ‘Ze heeft slechts haar geloof verdedigd tegenover haar collega’s. Haar zaak is het zoveelste voorbeeld van het feit dat de Pakistaanse blasfemiewetten op grote schaal worden misbruikt om persoonlijke conflicten op te lossen.’

Hoorzitting en debat

Voordewind wil op korte termijn een hoorzitting voor de Tweede Kamer houden over de onrechtvaardige praktijk van blasfemiewetgeving in Pakistan. Ook de Europese fractie van de ChristenUnie zet zich in voor de vrijlating van de Pakistaanse vrouw. Europarlementariër Peter van Dalen kreeg het vorige week voor elkaar om in het Europarlement met brede steun een debat te voeren over de zaak. De EU heeft naar aanleiding daarvan besloten om komende week de speciale EU-gezant voor mensenrechten, Stavros Lambrinidis, naar Pakistan te sturen om Asia Bibi steun te verlenen.

Labels
Eurofractie
Godsdienst en mensenrechten
Godsdienstvrijheid
Joël Voordewind
Peter van Dalen

« Terug

Reacties op 'Petitie: Red Pakistaanse christin Asia Bibi van doodstraf'

chris, chris (renton) renton [871708]
Geplaatst op: 15-01-2015 04:39
Maar deze Colt GMT + Imitatie Horloges verschilt niet alleen door de functionaliteit en robuustheid. Het Breitling Replica heeft ook Breitling heeft een sportief, elegant en eigentijds design. Bijvoorbeeld, de bezel is ingericht cijfers en per uur index gemarkeerd, onderstreept door het contrast tussen gepolijst en satijn nabewerken oppervlakken. De wijzerplaat speelt de dynamiek met grote getroffen Arabische cijfers en een inrichting van concentrische lijnen.

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2014 > oktober