ChristenUnie: grote PGB-chaos moet worden opgelost

iStock_000020673198Large304-02-2015 11:50 04-02-2015 11:50

De Tweede Kamer voert het debat over de grote chaos die is ontstaan rondom het uitbetalen van duizenden pgb’s. Kamerlid Carla Dik-Faber wil uitleg en oplossingen horen van de staatssecretaris.

Het ICT systeem van de SVB moet zo snel mogelijk PGB proof gemaakt worden
De ChristenUnie wil dat de staatssecretaris in gaat op het ICT systeem van de SVB. Dit is niet pgb-proof. Juist bij PGB's gaat het over maatwerk. Mensen moeten niet alleen uren kunnen declareren, maar ook vakantiedagen of vervoerskosten. Ook mag het niet zo zijn dat zorgovereenkomsten wegens kleine pietluttige fouten worden teruggestuurd door de SVB. Dit heeft voor vertraging en onzekerheid gezorgd die niet nodig waren.
 
De problemen liggen niet bij de budgethouders
In een hervorming waarbij we van systemen van mensen gaan  zijn het de systemen die de problemen hebben veroorzaakt.  De staatssecretaris kan dus niet blijven volhouden dat de problemen door de budgethouders zelf zijn veroorzaakt door het te laat insturen van formulieren. Daarvoor dient de staatssecretaris zijn excuses aan te bieden.
 
Noodmaatregelen zijn niet genoeg
De noodmaatregelen die in de brief staan hadden wat de ChristenUnie betreft al eerder ingezet kunnen worden. Er is nu meer nodig om de chaos op te lossen. Volgende maand volgen er namelijk weer nieuwe indicaties en dit voorjaar worden duizenden budgethouders opnieuw geïndiceerd. De ChristenUnie wil geen noodmaatregelen, maar een structurele oplossing voor de problemen.
 
Strakke deadline
75% van de budgethouders verwacht de staatssecretaris binnen 5 dagen te hebben uitbetaald. De overige betalingen zijn voor 13 februari beoordeeld. Dit zijn harde deadlines.
Wat de ChristenUnie betreft gelden deze deadlines ook voor het wegwerken van achterstallige e-mails. Als dit niet lukt wil de ChristenUnie volgende week weer een debat met de staatssecretaris.

Labels
Carla Dik
Tweede Kamer
Zorg, Welzijn & Sport

« Terug

Reacties op 'ChristenUnie: grote PGB-chaos moet worden opgelost'

Dijk, L.H. (Lammert H.) van [866204]
Geplaatst op: 13-02-2015 22:38
Ik ben gemachtigde voor een budgethouder. heb 5 jaar ervaring met het PGB. Zorgkantoor heeft onze administratie en gebruik ook via een huisbezoek gecontroleerd. Alle jaren werd halfjaarlijks verantwoording afgelegd. Probleemloos! Ik heb gehoord dat met 7% van de PGB's gefraudeerd werd. En daarom wordt de 93% die wel goed ging afgedankt en gekozen voor een arbeidsintensief systeem dat wel fout moest gaan. NB Alle ICT-systemen van overheid(sinstellingen) gaan fout! Vergelijk met automobilisten op de snelwegen, vanwege het voorkomen van wegmisbuikers gaan we toch ook niet alle snelwegen sluiten! Lammert H. van Dijk, Arnhem 13-02-2015
Medema, R. (Ruud) [140419]
Geplaatst op: 16-02-2015 21:45
Sinds 2007 heb ik een bureau voor psychosociale- en pedagogische hulpverlening. Naast particulieren en begeleiding aan scholen begeleid ik ook mensen met een beperking vanuit PGB . Zowel ook multiproblem gezinnen. Een regisseur in een gezin. Met veel plezier en professionaliteit. Inmiddels mijn HKZ behaald en bij vele gemeentes aangenomen. Maar nu is het 16 febr, en van vele cliënten nog geen uitbetaling ontvangen. Ook vanuit SVB verschillende adviezen, Van twee handtekeningen zetten tot 1 handtekening omdat het mij eigen facturen betreft tot alleen PGB nummers van de cliënt. Maar ook verschillende nummers weer van dezelfde cliënten ontvangen.
ook vanuit de gebiedsteam`s de eerste cliënten binnengekregen, maar hoe de overeenkomst opgesteld moet worden en op welke wijze gefactureerd moet worden is nog onduidelijk.
Kortom; veel onzekerheden.
Bij deze dus informatie vanuit het werkveld dat graag in en voor de cliënt volop met hart en ziel wil blijven werken.
Vr. groet
Yvonne Medema uit Dokkum

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2015 > februari

Geen berichten gevonden