ChristenUnie: wettelijke zorgplicht mensenrechten als bedrijven niets doen

voordewind-banner-2-944x390dinsdag 24 februari 2015 18:42

De ChristenUnie vindt dat een wettelijke verplichting moet worden ingevoerd voor bedrijven die geen werk maken van verbetering van mensenrechten in de dertien risicosectoren die door minister Ploumen zijn vastgesteld. In het verleden zijn ook veel convenanten afgesproken om misstanden tegen te gaan met vaak magere resultaten.

Tweede Kamerlid Joël Voordewind: “Het is goed dat veel bedrijven en sectoren afspraken maken over verbetering van mensenrechten. We hebben helaas ook gezien dat sommige bedrijven hun verantwoordelijkheid niet nemen. Als sprake is van duidelijke schendingen van mensenrechten in productieketens, moeten bedrijven actie ondernemen. De risicolanden en risicoproducten zijn bekend, we weten inmiddels waar sprake is van kinderarbeid en dwangarbeid. Ik roep minister Ploumen op om een wettelijke zorgplicht in te voeren, wanneer binnen 2 jaar blijkt dat bedrijven geen moeite doen om misstanden tegen te gaan.”
 
Minister Dijsselbloem zei in december dat hij bereid is in wetgeving strengere normen te stellen, als er geen convenant voor de financiële sector komt of wanneer er onvoldoende voortgang is. De ChristenUnie wil dat minister Ploumen dit ook toezegt voor de andere risicosectoren.

Labels
Joël Voordewind
Tweede Kamer

« Terug

Reacties op 'ChristenUnie: wettelijke zorgplicht mensenrechten als bedrijven niets doen'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2015 > februari

Geen berichten gevonden