ChristenUnie: handelsverdrag TTIP dreigt rechtsstaat aan te tasten

segers-banner-5-944x390maandag 16 maart 2015 16:35

De ChristenUnie kijkt kritisch naar TTIP, het handelsverdrag dat de Europese Unie met de Verenigde Staten wil sluiten. Bij het debat over de Europese Top riep Tweede Kamerlid Gert-Jan Segers de regering in een motie op om niet in te stemmen met de geschillenbeslechting bij investeringen (ISDS, Investor-State Dispute Settlement).

Gert-Jan Segers: “Ik ben niet tegen vrijhandel, integendeel. Maar het moet wel aan belangrijke voorwaarden voldoen. Denk aan onze rechtsstaat, aan belangrijke waarden als mensenrechten, het milieu of onze hoge standaarden in de landbouw. De ISDS-bepaling in het verdrag omzeilt nationale rechtssystemen en valt democratische besluitvorming aan, door grote investeerders exclusief te beschermen. Dat is voor de ChristenUnie onacceptabel.”

De ChristenUnie vindt bovendien dat de onderhandelingen over TTIP transparanter moeten zijn. Segers: “Er wordt elke keer geschermd met de enorme voordelen van het handelsverdrag. Maar ik zie ook rapporten met nadelige gevolgen voor de werkgelegenheid in de EU, sommige landbouwsectoren en ontwikkelingslanden. Daar moet meer helderheid en openheid over komen.”

Labels
Gert-Jan Segers
Tweede Kamer

« Terug

Reacties op 'ChristenUnie: handelsverdrag TTIP dreigt rechtsstaat aan te tasten'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2015 > maart

Geen berichten gevonden