ChristenUnie: kabinet moet motie bed-bad-brood uitvoeren

APR_5100woensdag 15 april 2015 14:42

In de langverwachte resolutie van het Comité van Ministers over de bed-bad-brood voorziening die vandaag is gepubliceerd wordt zonder reserves geconstateerd dat Nederland in strijd handelt met het Europees Sociaal Handvest en het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens door uitgeprocedeerde vreemdelingen op straat te zetten.

Tweede Kamerlid Joël Voordewind: “Ook het Comité van Ministers maakt gehakt van het Nederlands beleid. Het weigeren van een bed-bad-brood voorziening leidt ook volgens het Comité tot onherstelbare gezondheidsschade en is beneden de waardigheid van ieder mens. Dit is een stevige tik op de vingers van het kabinet die we al bijna een jaar hadden zien aankomen."

“Teleurstellend is wel dat het Comité van Ministers het niet heeft aangedurfd om daar stevige consequenties aan te verbinden. De VVD-lobby in Straatsburg mag daarmee deels zijn gelukt, in het parlement is met de PvdA een meerderheid die wél consequenties wil verbinden aan de eerdere uitspraak. Wij zullen de PvdA houden aan de uitspraken van hun leider Diederik Samson dat de bed-bad-brood voorziening er hoe dan ook gaat komen. Nog deze week wil ik een debat hierover met staatssecretaris Dijkhoff over de resolutie.”

Belangrijk is ook dat de resolutie van het Comité aangeeft dat het bieden van een bed-bad-brood voorziening niet afhankelijk gemaakt mag worden van het meewerken van een vreemdeling aan zijn/haar eigen uitzetting. Voordewind: “Dit hebben we gisteren ook vastgelegd in een aangenomen motie waarin de regering wordt verzocht – los van de asielrechtelijke status van de vreemdeling – de aanpak van de Pauluskerk waar uitgeprocedeerde vreemdelingen worden opgevangen – over te nemen.”

 

Labels
Asiel
Joël Voordewind
Tweede Kamer

« Terug

Nieuwsarchief > 2015 > april

Geen berichten gevonden