Grexit beste optie voor Grieken én Europa

vlag europa tourmaandag 29 juni 2015 13:41

“De huidige ellende is voor de Griekse burgers een totale tragedie. Toch denk ik dat een Grexit de beste optie is voor de Grieken én voor Europa. Het land moet door een pijnlijke katharsis heen en Athene kan dan met een eigen munt gaan werken aan duurzaam herstel voor Griekenland. Ik hoop dat uit dit drama dan toch iets goeds voortkomt.” Dat is de eerste reactie van Europarlementariër Peter van Dalen (ChristenUnie – SGP) op het nieuws van de gebeurtenissen in Griekenland afgelopen weekend.

Paard van Troje had niet binnen moeten komen

Het naderende failliet van Griekenland roept allerlei vragen op over Europa en de eurozone. Eén van die vragen is of Griekenland wel lid had moeten worden van de eurozone. Van Dalen: "Het Griekse lidmaatschap van de eurozone was een politieke keuze. Een onjuiste keus want het land was en is er financieel en sociaal-economisch nooit aan toe geweest, die stap te maken. We hadden dit Paard van Troje nooit moeten binnenhalen".

Dat is nu gepraat achteraf, maar soms lijkt het er op dat het project Europa koste wat het kost doorgang moest krijgen. Dat geldt ook voor de positie van Griekenland toen het eenmaal lid was van de eurozone. Van Dalen: “Dat de Grieken mogelijk uit de euro gaan had al veel eerder moeten gebeuren. In een rapport voor mijn partij opgesteld door de Tilburgse econoom Graafland trokken wij die conclusie al in 2012. In combinatie met gedeeltelijke schuldkwijting. Toen hadden we de tijd dit proces gecontroleerd aan te pakken; nu is het chaos.”

 

Pas op de plaats

Of Griekenland nu wel of niet uit de eurozone gaat, de huidige gebeurtenissen vereisen dat Europa zich fors achter de oren krabt over de vraag: hoe nu verder. “De slepende onderhandelingsronden en de huidige chaos tonen aan dat de eurozone niet goed werkt. De mogelijke exit van een economie met een betrekkelijk kleine omvang betekent niet dat we nu volle kracht vooruit moeten voor méér Europa. Integendeel, een pas op de plaats is nodig, zeker omdat er ook een ander groot probleem aankomt: een mogelijke Brexit uit de EU.”

 

Een van de lessen die een dergelijke pas op de plaats op moet leveren, is volgens Van Dalen de noodzaak van exit-condities. Van Dalen: “De chaos leert ons dat we regels nodig hebben waar landen zich aan moeten houden. En die regels moeten worden gehandhaafd. Voor het geval dat een land zich bij herhaling niet aan de regels houdt, is een kader nodig voor gecontroleerde uittreding uit de eurozone.”

 

Makke van Europa aanpakken samen met Commissaris Timmermans

Volgens Van Dalen had die bezinning al begonnen moeten zijn: “De bezinning op exit-condities uit de eurozone moet nù worden opgepakt door de komende voorzitters van de Europese Raad, Luxemburg en Nederland. Bovendien moet het Nederlandse Voorzitterschap komen met een totaal visie op de toekomst van de hele Europese Unie. Méér Europa is niet nodig, wel het uitvoeren én naleven van gemaakte afspraken. De makke van Europa is dat dit niet gebeurt; daar moeten we vanaf! Volgens mij is dat precies ook de reden waarom Commissaris Timmermans naar Brussel is gegaan.”

Labels
Eurofractie
Europese Verkiezingen

« Terug

Reacties op 'Grexit beste optie voor Grieken én Europa'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2015 > juni

Geen berichten gevonden