‘Handen af van openbare ruimte’

ep gebouwen en rivierdonderdag 09 juli 2015 11:07

Vandaag heeft Peter van Dalen in het Europees Parlement in Straatsburg gedebatteerd over Rapport Reda dat o.a. gaat over de panorama-vrijheid. Onderstaand een tekst hierover met daarin citaten van Peter van Dalen:

Peter van Dalen maakt zich sterk voor behoud panorama-vrijheid

Straatsburg - 9 juli 2015 Vandaag is een dag waarop fotografen, krantenredacties en kunstenaars uit heel Europa met spanning het debat in het Europees Parlement volgden. Daar stond namelijk de vrijheid van commercieel gebruik van foto’s van openbare kunstwerken en gebouwen ter discussie. Peter van Dalen (Europarlementariër ChristenUnie-SGP) stelde: ‘De openbare ruimte is van iedereen. Ik zal elke poging om de vrijheid van panorama te beperken afwijzen.’

 

Het Europees Parlement debatteerde vandaag over haar standpunt over copyrightwetgeving. Cruciaal is was de vraag of bij commercieel gebruik van beelden van kunstwerken en gebouwen in de openbare ruimte altijd vooraf toestemming moet worden verleend door rechthebbenden. In Nederland is deze toestemming niet nodig en mogen eigen beelden worden gepubliceerd in bijvoorbeeld een fotoboek of op internet. In andere Europese landen is dit niet altijd toegestaan. De strenge eisen zoals vandaag voorgesteld in het Europees Parlement kunnen vergaande consequenties hebben, bijvoorbeeld voor het publiceren van eigen foto’s op bijvoorbeeld Facebook of Wikipedia.

 

Peter van Dalen verzette zich vandaag dan ook fel tegen deze clausule in het rapport. Van Dalen: “In veel Europese landen is dit gebruik gewoon toegestaan. Waarom dan nu het strengste regime kiezen?” Een principiëler punt maakte Van Dalen over de werking van deze paragraaf. Van Dalen: “Handen af van de openbare ruimte, die is van iedereen!” Deze argumenten combineerde Van Dalen met de stelling dat Europa hier niet over moet gaan. “Waar bemoeit Europa zich mee? De manier waarop men omgaat met de openbare ruimte kunnen de lidstaten prima zelf bepalen.” Net als veel andere sprekers in het Europees Parlement wil Van Dalen dus af van wat hij een ‘juridisch dictaat’ noemde. Ook deed Van Dalen de oproep aan de Europese Commissie om niet aan de vrijheid van panorama te komen wanneer zij haar nieuwe plannen voor Europese copyrightwetgeving dit najaar presenteert.

 

Ook Commissaris Oettinger (Digitale Economie en Samenleving) van Europese Commissie was aanwezig bij het debat. Hij stelde duidelijk: ‘De Commissie heeft niet de bedoeling om de panoramavrijheid te beperken. Wat je buiten ziet, bijvoorbeeld op straat, moet je ook kunnen fotograferen. En die beelden mag je opslaan.’ De Commissaris voegde daaraan toe dat hij eventuele voorstellen uit het Parlement dit aan banden te leggen dan ook niet over zal nemen. Oettinger: ‘Wij zijn voor een vrij Europa. We willen de mogelijkheden van de burger niet beperken.’

 

Later op de dag wordt er gestemd over dit onderwerp in het Europees Parlement. Voorstellen voor nieuwe copyrightwetgeving van de Europese Commissie waar het debat van vandaag op vooruit loopt worden verwacht in het najaar.

Labels
Eurofractie
Europese Verkiezingen

« Terug

Reacties op '‘Handen af van openbare ruimte’'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2015 > juli

Geen berichten gevonden