“Minister moet Israëlisch-Palestijnse verzoeningsprojecten zelf gaan bekijken”

voordewind-banner-3-944x39013-07-2015 09:05 13-07-2015 09:05

Tweede Kamerlid Joël Voordewind (ChristenUnie) roept minister Koenders (Buitenlandse Zaken) op om deze week tijdens zijn reis naar Israël ook verzoeningsprojecten tussen Israëliërs en Palestijnen te bezoeken. De Tweede Kamer nam in november een voorstel van Voordewind aan om €1 miljoen vrij te maken voor verzoeningsprojecten. “Voor Koenders is dit een uitgelezen kans om te bekijken hoe met dat geld kan worden gewerkt aan verzoening tussen de bevolkingsgroepen.” Voordewind reisde de afgelopen week zelf door Israël om de verzoeningsprojecten te bezoeken.

Voordewind ging de afgelopen week onder meer in gesprek met leden van Combatants for Peace. Deze organisatie is opgezet door voormalig strijders van zowel Israëlische als Palestijnse zijde. Inmiddels zijn 150 oud-strijders van beide kanten betrokken bij de organisatie. Zij roepen op om het gebruik van geweld tegen elkaar te stoppen.

 Op de grens tussen het Israëlische en Arabische gedeelte van Jeruzalem bezocht Voordewind de Hands in Hands School, waar 600 Arabische/Palestijnse en Joodse leerlingen de voorschool (peuterspeelzaal), basisschool en middelbare school doorlopen. Iedere klas krijgt tweetalig onderwijs en heeft twee docenten: een Joodse en een Arabische.

Ook bezocht Voordewind verzoeningsprojecten van Tass Saada, voormalige bodyguard van Yasser Arafat. Voorheen trainde hij Palestijnse jongeren in de strijd tegen Israëli, nu dat hij christen is geworden, brengt hij juist jongeren met elkaar in contact. 

Voordewind bezocht met een delegatie van de ChristenUnie zo'n tien verzoeningsprojecten op verschillende plekken in het land. “Het getuigt van grote moed van deze mensen die deelnemen aan deze projecten. Zij zijn de wegbereiders naar een vreedzaam samenleven van beide volken. Ik heb enorm veel bewondering en respect voor hun inzet,” aldus Voordewind. 

“Het labelen van Israëlische producten uit de westelijke Jordaanoever zoals het kabinet wil of andere sancties tegen Israel, brengt de vrede niet dichterbij. Maar projecten die werken aan vrede van onderop lijken effectief in het dichten van kloven. Ik roep dan minister Koenders dan ook op om deze verzoeningsprojecten met eigen ogen te komen bekijken. Nu de onderhandelingen op politiek niveau in het slop zitten, is het bouwen aan vrede van onderop het enige alternatief. Laat Koenders tijdens zijn reis zich vooral hierop richten.”

Labels
Buitenlands beleid
Israël
Joël Voordewind

« Terug

Reacties op '“Minister moet Israëlisch-Palestijnse verzoeningsprojecten zelf gaan bekijken”'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2015 > juli

Geen berichten gevonden