Roel Kuiper wint Prinsjesprijs 2015

roel-kuiper-banner-2-944x390vrijdag 11 september 2015 10:11

Dinsdag is het Prinsjesdag. En in aanloop daar naartoe werd donderdag de Prinsjesprijs uitgereikt. Eerste Kamerlid Roel Kuiper, fractieleider van de Senaatsfractie van de ChristenUnie, won dit jaar de prijs. De Prinsjesprijs wordt jaarlijks uitgereikt aan een politicus die van bijzondere betekenis is voor de parlementaire democratie van ons land.

Kuiper kreeg de prijs uit handen van juryvoorzitter Wim Deetman voor zijn inzet als voorzitter van de onderzoekscommissie uit de Eerste Kamer die onderzoek heeft gedaan naar privatisering en verzelfstandiging van overheidsdiensten in de afgelopen decennia en voor het boek wat hij naar aanleiding daarvan schreef over de teloorgang en de gewenste terugkeer van het algemeen belang. De jury roemt zijn inzet, doortastendheid en bijzonder scherpe geest, die hem volgens de jury tot een zeer waardevol hoeder van de kernwaarden van de Nederlandse democratie maken.

Aansporing voor Eerste Kamer
Roel Kuiper hoopt dat deze prijs een aansporing is voor de Eerste Kamer om de haar ter beschikking staande instrumenten, zoals het doen van parlementair onderzoek, actief te gebruiken: "De Eerste Kamer kan de publieke zaak bij uitstek dienen door niet alleen per wetsvoorstel een oordeel te vellen over de kwaliteit er van, maar zo nodig door het instellen van een wetgevingsonderzoek of parlementaire enquête onderzoek doen naar de achtergronden en gevolgen van wetgeving. Het zou goed zijn als het niet bij het eerste en tot op heden enige onderzoek van de Eerste Kamer blijft." Of zoals de jury het in haar rapport schrijft: "De Senaat gedijt niet door taken van de Tweede Kamer over te nemen maar kan van grote waarde zijn wanneer zijn leden op zulke wijze de grondbeginselen en grote ontwikkelingen van Nederland tegen het licht houden en over meerder politieke cycli trachten te sturen."

Lees hier het juryrapport: http://prinsjesfestival.nl/wp-content/uploads/2015/09/Juryrapport-Prinsjesprijs.pdf 

Labels
Eerste Kamer
Roel Kuiper

« Terug

Reacties op 'Roel Kuiper wint Prinsjesprijs 2015'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2015 > september

Geen berichten gevonden