ChristenUnie komt met groener alternatief voor kabinetsbegroting

Kolencentrale16-09-2015 21:05 16-09-2015 21:05

Een dag nadat het kabinet in haar begroting het plan presenteerde om de belasting voor vervuilende kolencentrales af te schaffen, pleit de ChristenUnie in haar alternatieve begroting juist voor het ophogen van de kolenbelasting. Met het geld dat dit opbrengt, wil de ChristenUnie energiecoöperaties ondersteunen en particulieren die hun huis isoleren belonen met een belastingvoordeel.

De ChristenUnie wil vervuiling en verspilling duurder maken en schone energie goedkoper. "De gemiddelde Nederlander is een stuk verder met verduurzaming dan dit kabinet," constateert ChristenUnie Tweede Kamerlid Carla Dik-Faber. "Wij willen dat de overheid samen met al die burgers optrekt en duurzame initiatieven stimuleert en beloont."

Behalve de kolenbelasting wil de ChristenUnie ook de belasting op het verbranden van afval verhogen, zodat hergebruik aantrekkelijker wordt. Biomassabijstook levert geen duurzame bijdrage aan de energietransitie en daarom wil de ChristenUnie de subsidie hiervoor afschaffen.

Met de miljoenen die dit oplevert komt er ruimte voor een 'energiebesparingsaftrek' voor Nederlanders die hun huis isoleren of andere energiebesparende maatregelen doorvoeren. In totaal maakt de ChristenUnie in haar tegenbegroting hier €240 miljoen voor vrij. Daar bovenop wil de partij een vrijstelling van de energiebelasting voor energiecoöperaties met bijvoorbeeld zonnepanelen op daken van huizen, publieke gebouwen en bedrijven. Voor de beloning van deze coöperaties is €100 miljoen gereserveerd in de ChristenUnie-begroting.

Labels
Carla Dik
Energie
Milieu

« Terug

Reacties op 'ChristenUnie komt met groener alternatief voor kabinetsbegroting'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2015 > september

Geen berichten gevonden