Joris Luyendijk in Brussel over vaagheid van financiële systemen

01103-12-2015 11:19 03-12-2015 11:19

‘Het financiële systeem is nog hetzelfde als in 2008, daar ligt een tekortkoming van én de banken én de politiek.’ Dat was de boodschap van Joris Luyendijk vanmorgen in het Europees Parlement in Brussel.

 

Luyendijk sprak op uitnodiging van de European Christian Political Movement (ECPM) en Peter van Dalen (Europarlementariër ChristenUnie-SGP). Luyendijk ging in op de bevindingen in zijn boek Dit kan niet waar zijn. Zo stelde hij dat er in ons financiële systeem nog altijd geen ‘malus’ is, een straf voor slecht gedrag. Luyendijk: ‘Eerder waren veel financiële instellingen partnerships. Geldhandel en eigendom waren nauw met elkaar verweven. Veel van die instellingen zijn nu ‘too big to fail-instellingen’ geworden, zonder notie van eigenaarschap.’ Banken moeten volgens hem kleiner en minder onderling verweven worden. Maar bovenal stelt Luyendijk: ‘Als bankiers goed achten wat volgens de wet niet verboden is, dan moet de wet worden aangepast.’ En daar ligt volgens Luyendijk een belangrijke rol voor de politiek, dus ook het EP.

Peter van Dalen stelde in reactie op Luyendijk dat we voorzichtig moeten zijn met het idee dat we dergelijk a-moreel gedrag met allerlei regelingen kunnen voorkomen. Van Dalen: ‘Ik lees in het boek van Joris hetzelfde als wat ik in de Bijbel lees, namelijk dat de mens geneigd is tot allerlei slechts.’ Van Dalen wil het daarom óók hebben over moraliteit. Wanneer hem de vraag wordt gesteld of hij nou eigenlijk politicus of dominee is, antwoordt Van Dalen: "Wetten zijn absoluut nodig, maar denk niet dat je er dan bent. Lehman Brothers ging in 2008 totaal onderuit, en bijna ook het financiële mondiale stelsel, maar men voldeed aan alle wettelijke eisen! Kijk daarom ook naar de mens, hoe die in elkaar zit en opereert.’ Hij wil een systeem waarin het nemen van goede verantwoordelijkheid essentieel is. Dat moet gelden voor én de financiële wereld én de politiek´, aldus Van Dalen. ‘Stel jezelf elke dag de vraag: wat ben ik aan het doen? Vraag naar goed en kwaad. En probeer door je handelen deze wereld een stukje mooier te maken.’

Labels
Eurofractie
Europese Verkiezingen

« Terug

Reacties op 'Joris Luyendijk in Brussel over vaagheid van financiële systemen'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2015 > december

Geen berichten gevonden