ChristenUnie: Klimaatakkoord is historisch

carla-dik-banner-2-944x390zaterdag 12 december 2015 21:30

ChristenUnie Kamerlid Carla Dik-Faber woonde afgelopen week de Klimaattop in Parijs bij, waar alle landen vandaag instemden met het Klimaatakkoord. Dik-Faber: “Dat nu de handtekeningen van 196 landen zijn gezet onder een akkoord om klimaatverandering tegen te gaan, is historisch te noemen. De woorden in het akkoord zijn vooralsnog alleen nog grote woorden, maar dat het akkoord ambitieus en juridisch bindend is, stemt optimistisch. De temperatuurstijging moet ver onder twee graden Celsius blijven en landen moeten streven naar een temperatuurstijging van maximaal 1,5 graden Celsius. Het einde van het fossiele tijdperk is in zicht.”

Dik-Faber vindt dat Nederland snel werk moet maken van ratificatie. “Nederland en Europa moeten nu laten zien dat ze het akkoord serieus nemen en de nodige maatregelen treffen. Dat betekent een snelle uitfasering van kolen, wat mij betreft in Nederland voor 2020”, aldus het Kamerlid. Met de nieuwe doelstelling van anderhalf in plaats van twee graden temperatuurstijging zal ook de inzet groter moeten worden. “Het verdrag verplicht de landen om nationale plannen op te stellen en vijfjaarlijks bij te stellen om de nieuwe doelstelling te halen”. 

Minpuntjes zijn er ook. Dik-Faber: „Klimaatfinanciering is nog steeds boterzacht, nu 100 miljard niet meer expliciet in de verdragtekst zelf is opgenomen. Schade in - vooral - ontwikkelingslanden als gevolg van klimaatverandering staan nog wel in het akkoord, maar iedere aansprakelijkheid van ontwikkelde landen is uitgesloten. Emissiereducties in de lucht- en scheepvaart worden niet meer genoemd. Europa moet hier wel aan blijven werken.”

Tot slot stelt Dik-Faber dat ze snel een debat wil over de gevolgen van het klimaatakkoord voor Nederland. „Staatssecretaris Dijksma heeft het uitstekend gedaan en dat verdient alle lof. Ik hoop dat het gevoel van urgentie dat in Parijs aanwezig was ook in de Tweede Kamer voelbaar is bij alle politieke partijen. Het klimaatprobleem is te urgent om politiek over te kissebissen.”

Labels
Carla Dik
Energie
Klimaat

« Terug

Reacties op 'ChristenUnie: Klimaatakkoord is historisch'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2015 > december

Geen berichten gevonden