Opinie Joël Voordewind: 'Steun ook de Koerden in Syrië in de strijd tegen IS' (Trouw)

voordewind-banner-5-944x390vrijdag 08 januari 2016 19:16

In Syrië zetten strijders van IS de Arabische letter 'N' op huizen waar christenen wonen. Duizenden yezidi's zaten anderhalf jaar geleden op een bergtop. Er kwamen het afgelopen jaar meer dan een miljoen vluchtelingen naar ons continent. De grote vraag is: wat kunnen we doen aan de oorzaak van de vluchtelingenstroom, de terreur van IS? De Tweede Kamer verwacht in de eerste weken van dit nieuwe jaar een voorstel van het kabinet met het antwoord op de vraag: bommen op Syrië, ja of nee?

Eerst kregen we het onrealistische CDA-plan om bommen te gooien en Nederlandse militairen voorop te laten gaan in een grondoorlog. De coalitie zelf is verdeeld. De VVD riep al snel 'ja' tegen luchtbombardementen in Syrië, de PvdA zegt 'nee'.


De ChristenUnie stelt een derde keuze voor: steun de Koerdische coalitie in Syrië. Zij zijn onze boots on the ground. Door hen te trainen en te bewapenen door de internationale coalitie, waaronder Nederland, kunnen veilige zones worden gecreëerd in Noord-Syrië en kan de IS-levensader, aan- en afvoerroutes van wapens, olie en jihadisten van en naar Turkije, worden afgesneden. Dit doet de internationale gemeenschap ook al in Irak sinds anderhalf jaar en met succes: 25 procent van het IS-gebied is inmiddels terugveroverd door de Koerden, waaronder onlangs Sinjar.

Effectiever
Rechtstreekse militaire steun aan de Koerden in Syrië heeft drie voordelen. Ten eerste: de luchtsteun die de internationale coalitie nu al geeft aan de Syrische Koerden, wordt daarmee een stuk effectiever. Lukraak bombarderen zonder steun van grondtroepen leidt niet tot heroveren van grondgebied.

Ten tweede betekent steun aan de Koerden ook steun voor de bescherming van minderheden zoals christenen, Turkmenen en yezidi's. Zij zijn binnen de coalitie van de Democratic Syria Assembly verenigd met de Koerden/PYD. De 'gematigde islamitische krachten' die tot nu toe gesteund worden door Nederland hebben doorgaans geen oog voor deze minderheden en zijn primair gericht op de strijd tegen Assad en niet tegen IS, zo vertelden ze mij toen ik hen vorig jaar bezocht.

Tenslotte: als de Koerden in Noord-Syrië de hele noordgrens met Turkije veroveren, dan zal de toevoer van wapens en de uitvoer van olie door IS stopgezet kunnen worden. De vrije doorvoer van goederen en nieuwe jihadstrijders via de Turkse grens is immers van levensbelang voor IS.

Tegelijkertijd zal de Navo de druk op Turkije moeten opvoeren om bombardementen op de Koerden te stoppen. Turkije moet het overleg met de Koerden hervatten. Als drukmiddel voor hernieuwd overleg zou de EU kunnen dreigen de PKK van de lijst van terroristische organisaties af te halen.

Risico's
Is steun aan de Koerden risicoloos? Nee. De Koerden hebben een duidelijke agenda om tot een autonoom gebied te komen. Daarover moeten afspraken worden gemaakt bij het verlenen van steun. Net als over de bescherming van andere minderheden en mensenrechten, die in de uiteindelijk op te richten rechtstaat óók een plek moeten krijgen. Voor christenen en yezidi's, maar ook voor bijvoorbeeld vrouwen.

De steun aan de Koerden zal ook beperkt zijn tot het noorden van Syrië en niet IS kunnen bestrijden in de rest van het land. Maar om erger te voorkomen, is dit nu de minst slechte oplossing die wel zou kunnen leiden tot de implosie van IS en uiteindelijk de opbouw van een vreedzaam Syrië.

Syrië heeft nu vredestichters nodig en soms vergt dat gerichte militaire middelen. Bommen? Dat is nog maar de vraag. Hopelijk neemt het kabinet bij het beantwoorden van die vraag ook deze overwegingen ter harte.

Labels
Buitenlands beleid
Defensie
Joël Voordewind

« Terug

Reacties op 'Opinie Joël Voordewind: 'Steun ook de Koerden in Syrië in de strijd tegen IS' (Trouw)'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2016 > januari

Geen berichten gevonden