ChristenUnie: 'Mogelijk gesjoemel met radioactief afval zeer zorgelijk’

Carla Dik-Faber - Foto: Anne Paul Roukema24-05-2016 18:33 24-05-2016 18:33

De ChristenUnie wil opheldering van minister Schultz over het nucleaire afval dat bij Petten is opgeslagen. Afgelopen week trok oud-directeur van Energieonderzoek Centrum Nederland Frans Saris aan de bel over de grote en groeiende hoeveelheid radioactief afval die daar is opgeslagen. “Het gesjoemel met radioactief afval dat bij mensen in Petten bijna in de achtertuin ligt is zeer zorgelijk,” stelt ChristenUnie-Kamerlid Carla Dik-Faber.

Carla Dik-Faber: “Ik wil weten van de minister hoe het mogelijk is dat er nog altijd bijna 1700 vaten radioactief afval liggen. Het lijkt erop dat er zelfs meer afval ligt dan voorheen, omdat er tegen de afspraken in nieuw radioactief materiaal is toegevoegd.”

Bij het vertrek van Saris in 2002 zouden er nog 800 vaten hoogradioactief afval liggen, terwijl er nu bijna 1700 vaten liggen met ook laag en midden radioactief afval. Dat terwijl het Rijk een lening verstrekt heeft van 82 miljoen om alles op te ruimen. “De minister moet duidelijk maken wat er met dat geld is gebeurd,” vindt Dik-Faber.

Naast veiligheid is voor de ChristenUnie het nog steeds ontbreken van een manier om radioactief afval af te breken een belangrijke reden om zich te keren tegen kernenergie, waar radioactief afval vandaan komt.

Een nieuwe kernreactor in Pallas is wat de ChristenUnie betreft dan ook niet aan de orde. Dik-Faber: “Wat mij betreft stoppen we met Pallas. Pallas is voor de productie van medische isotopen ook niet nodig. De universitaire medische centra en andere ziekenhuizen maken deze zelf. Er zijn - helaas - al tientallen miljoen euro’s geld in gestopt, maar beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald. Laten we onze tijd en geld steken in het opruimen van het nucleaire afval in plaats van in een nieuwe onderzoekcentrale die totaal overbodig is.”

Labels
Carla Dik
Energie
Milieu, energie, volksgezondheid en voedselveiligheid
Volksgezondheid

« Terug

Reacties op 'ChristenUnie: 'Mogelijk gesjoemel met radioactief afval zeer zorgelijk’'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2016 > mei

Geen berichten gevonden