ChristenUnie-voorstel aangenomen: tweede kans voor mensen met schulden

Carola Schouten - Foto: Anne-Paul Roukemadinsdag 31 mei 2016 16:14

Mensen die één keer een fout maken bij het opgeven van informatie aan bijvoorbeeld de gemeente of uitkeringsinstantie, worden in het vervolg niet direct uitgesloten van een schuldregeling. Dat is het resultaat van een amendement van ChristenUnie-Kamerlid Carola Schouten, dat vandaag door een meerderheid in de Tweede Kamer werd aangenomen. Schouten: “Mensen met schulden moeten een tweede kans krijgen om hun schulden weg te kunnen werken. Door mensen na het maken van een onbedoelde fout direct buitenspel te zetten, worden de problemen voor hen alleen maar groter. Dat brengt hen verder in de knel en lost ook voor schuldeisers niets op.”

Mensen met schulden en een uitkering die een fout maken bij het opgeven van gegevens zouden zonder het ChristenUnie-voorstel per definitie uitgesloten zijn van schuldhulp. Het amendement maakt een uitzondering voor mensen die dat per ongeluk doen. Blijft het bij één fout, dan mogen ze gewoon gebruik maken van een schuldregeling. Er mag dan geen sprake van opzet of grove schuld, of herhaaldelijk niet opgeven van informatie.

Schouten: “Hiermee doen we recht aan het verschil tussen mensen die opzettelijk en herhaaldelijk fraude plegen en mensen die van goede wil zijn, hun schulden willen afbetalen, maar eenmalig een fout maken bij het opgeven van gegevens. Ik vind dat we ook hen een perspectief moeten bieden om uit de schulden te komen.”

SP, PvdA, CDA en D66 steunden het voorstel van Carola Schouten.

Labels
Carola Schouten
Schuldhulp
Sociale Zaken

« Terug

Reacties op 'ChristenUnie-voorstel aangenomen: tweede kans voor mensen met schulden'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2016 > mei

Geen berichten gevonden