'Verhagen moet Jordanië aanspreken op behandeling christenen'

Amaan-12-The_Citadel_webdonderdag 31 januari 2008 10:17

Meerdere christelijke gezinnen zijn in het afgelopen jaar uit Jordanië gezet of krijgen geen verblijfsvergunning. Tweede Kamerlid Joël Voordewind van de ChristenUnie en Kamerleden van SGP en VVD willen dat minister Maxime Verhagen van Buitenlandse Zaken de Jordanese regering aanspreekt over de behandeling van christenen in het land. Ze hebben woensdag schriftelijk om opheldering gevraagd.

Volgens het christelijke nieuwsbureau Compass Direct zien lokale kerken de opgevoerde druk op buitenlandse christenen om het land te verlaten als een aanval op hun bestaansrecht. Er zouden in 2007 minstens 27 buitenlandse christelijke gezinnen het land uit zijn gezet of een verblijfsvergunning zijn geweigerd. Veel van werkten met lokale kerken of studeerden aan christelijke instellingen.

Bekeren
Zo'n drie tot zes procent van de ruim zes miljoen Jordanese inwoners is christen. Zij vormen dus een minderheid in het koninkrijk dat de Islam als staatsreligie heeft. Volgens uitgezette christenen die Compass Direct interviewde, gebruiken de Jordanese autoriteiten vaak het argument dat buitenlandse christenen evangeliseren onder moslims. Evangelisatie is niet bij wet verboden, maar het bekeren van moslims druist wel in tegen het beleid van de Jordanese regering. Dat stelt het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken in een jaarlijks rapport. In een reactie daarop verklaarde een Jordanese regeringsvertegenwoordiger tegenover Compass Direct dat alleen buitenlanders het land uit werden gezet die de wet hadden overtreden.


De vragen

  • Heeft u kennisgenomen van de berichten (Reformatorisch Dagblad, 30-01-2008), dat Jordanië de druk verhoogt op buitenlandse christenen om het land te verlaten?
  • Is het u bekend, dat een fors aantal christenen met hun gezinnen die al lange tijd in Jordanië wonen het afgelopen jaar het land zijn uitgezet?
  • Kunt u inzicht geven in de aantallen die het betreft?
  • Herkent u de in de berichten gesuggereerde ontwikkeling, dat de traditionele godsdienstige tolerantie in Jordanië verdwijnt? Zo ja, hoe verklaart u deze ontwikkeling? Is deze mogelijke trend tijdens internationaal overleg of anderszins al eens aan de orde gesteld?
  • Bent u op de hoogte van de beweegredenen van Jordanië om de druk op buitenlandse christenen te verhogen? Deelt u de conclusie van verschillende plaatselijke kerken, dat de beweegreden gelegen zal zijn in het evangeliseren onder moslims? In hoeverre strijdt evangelisatie onder moslims met het regeringsbeleid van Jordanië?
  • Bent u bereid, in zowel bilateraal als in internationaal verband, om over deze ontwikkeling en over het genoemde regeringsbeleid uw zorgen uit te spreken en de Libanese regering te vragen de vrijheid van godsdienstige minderheden te waarborgen? Zo ja, op welke wijze wilt u hieraan concreet gestalte geven?

Foto: Wikipedia

« Terug

Nieuwsarchief > 2008

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari