'Koersverandering' in aanpak Antilliaanse risicogroepen

maandag 04 februari 2008 14:31

De aanpak van Antilliaanse risicogroepen zoals minister Hirsch Ballin van Justitie heeft gepresenteerd, houdt rekening met de 'eigenheden van de jongeren' en gaat toch wel degelijk de problemen te lijf. Dat zei ChristenUnie-Tweede Kamerlid Cynthia Ortega-Martijn in reactie op de plannen. "Ik ben heel erg blij met de koersverandering ten opzichte van het vorige kabinet, dat vooral op repressie inzette. Daarom ben ik ook blij dat ze intensief gaat monitoren wat projecten voor Antilliaanse jongeren opleveren."

Ortega plaatst wel kantekeningen bij de Verwijsindex Antillianen (VIA) waarnaar de brief van het kabinet verwijst. Hierover loopt nog een beroepszaak die is aangespannen door het Overlegorgaan Caribische Nederlanders. De ChristenUnie is hoe dan ook tegen een verwijsindex die Antilliaanse Nederlanders als etnische groep categoriseert. Het wachten is op een VIR (Verwijsindex Risicojongeren) die Antillianen ongeacht hun achtergrond benadert.

Personenverkeer
Verder benadrukt Ortega dat de Rijkswet Personenverkeer die minister Hirsch Ballin voorbereidt (over het vrije verkeer van Nederlanders in alle landsdelen van het Koninkrijk) met wederzijdse instemming tot stand zal moeten komen en ook een wederzijdse werking moet hebben. De mogelijkheid om personen ongewenst te verklaren kan niet eenzijdig aan één van de delen van het Koninkrijk (Nederland, Nederlandse Antillen en Aruba) worden toegekend. Ortega: ,,We moeten niet de verhoudingen binnen het Koninkrijk frustreren door een eenzijdige maatregel.''

« Terug

Nieuwsarchief > 2008

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari