Kamervragen na dood Chaldeeuwse bisschop

Joel Voordewind_Ruben Timman_top2vrijdag 14 maart 2008 19:00

De Kamerfracties van ChristenUnie, CDA, SGP en VVD zijn bezorgd over de situatie van christenen in Irak. De dood van de Chaldeeuwse aartsbisschop Faraj Rahho is voor de fracties aanleiding om opnieuw schriftelijke vragen te stellen aan minister Verhagen van Buitenlandse Zaken, over de situatie van religieuze minderheden in Irak. Verhagen zou er bij de Irakese regering op moeten aandringen dat christenen beschermd worden tegen geweld in Irak.

Ook zou de minister Irak moeten vragen wat Nederland en Europa kunnen doen om de Iraki's te steunen in hun strijd tegen religieus geweld.

Vragen van de leden Van Baalen (VVD), Van Gennip en Omtzigt (beiden CDA), Van der Staaij (SGP) en Voordewind (ChristenUnie) aan de minister van Buitenlandse Zaken in vervolg op de antwoorden op vragen over de ontvoering van aartsbisschop Rahho.

  1. Deelt u de droefheid en het afgrijzen van de paus over de dood van de Chaldeeuwse aartsbisschop Rahho?
  2. Blijft u, juist nu er bij deze ontvoering vier mensen zijn omgekomen, aandringen op berechting van de daders bij de Irakese regering en haar ambassadeur in Nederland?
  3. Op 11 maart jl. stelde u dat de situatie van minderheden, onder wie Christenen, in Irak zorgelijk is. Bent u bereid om bij de Irakese regering, zowel als Nederland en via de EU erop aan te dringen alle burgers te beschermen, in het bijzonder de meeste kwetsbare groepen waaronder de religieuze minderheden zoals de christenen?
  4. Bent u bereid de Irakese regering te vragen wat wij als Nederland kunnen doen om ze daarbij te steunen?
  5. Zult u er bij de Europese Commissie op aandringen om ruim en snel gehoor te geven aan wat de Iraki's van ons vragen op dit punt?

Lees ook:

« Terug

Nieuwsarchief > 2008

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari