‘Religieuze zuivering van christenen in Irak'

Joel Voordewind_Ruben Timman_top2vrijdag 04 april 2008 17:59

ChristenUnie Tweede Kamerlid Joël Voordewind roept minister Verhagen (Buitenlandse Zaken) op meer druk uit te oefenen op Bagdad om minderheden, met name Assyrische christenen, te beschermen tegen de Moedjahedien. Via brieven en sms-berichten worden de 100.000 christelijke ontheemden, die naar het Noorden van Irak zijn gevlucht, nog steeds bedreigd. Voordewind: "Er is wel degelijk sprake van bewust geweld tegen christenen in Irak".


Deze week maakt Voordewind een reis naar Irak. Vanuit de noordelijke stad Mosul laat hij weten dat er een religieuze zuivering gaande is van christenen in Irak; van de 1.4 miljoen zijn er nog 400.000 christenen over. Hulpverlening bereikt deze mensen niet of nauwelijks omdat het Rode Kruis en de VN- vluchtelingenorganisatie UNHCR het gebied niet in durven te gaan. Dit blijkt uit persoonlijke gesprekken met vluchtelingen, de vice-voorzitter van het Koerdische parlement en met twee ministers van de Koerdische regering. Ook sprak Voordewind met de kabinetschef van president Barzani.

"Ik wil betere bescherming van de minderheden. Assyriers moeten hun een eigen politiemacht krijgen en er moet meer geld beschikbaar worden gemaakt voor wederopbouw en onderdak voor de ontheemden," aldus Joël Voordewind.

 

« Terug

Nieuwsarchief > 2008

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari