‘ChristenUnie doorslaggevend in termijn bewaarplicht'

Ed Anker_Ruben Timman_top.jpgdonderdag 22 mei 2008 16:23

Niet 18, niet 6 maar 12 maanden zullen telecommunicatiegegevens mogen worden bewaard. Een ruime meerderheid van de Tweede Kamer stemde vandaag in met het amendement van Kamerlid Ed Anker dat deze termijn bepleit.

Het kabinet stelde een verlenging voor van de bewaartermijn van telecommunicatiegegevens om bijvoorbeeld criminelen aan te sporen. Momenteel is de termijn zes maanden en dat zouden er achttien moeten worden. Wat de ChristenUnie betreft is twaalf maanden het maximum, omdat ook recht moet worden gedaan aan de bescherming van de privacy van burgers.

De bewaartermijn van twaalf maanden is daarom een betekenisvolle verlenging van de bewaartermijn voor de opsporing, terwijl het belang van de bescherming van de persoonlijke levenssfeer eveneens in het oog wordt gehouden. Ook zal de evaluatietermijn worden verkort van vijf naar drie jaar. Over drie jaar moet kunnen worden vastgesteld in hoeverre de verlengde termijn een meerwaarde heeft gehad ten opzichte van de huidige termijn. De ChristenUnie vindt het belangrijk dat op dat moment opnieuw wordt gekeken naar nut en noodzaak van de langere bewaartermijn.

"Dit is de beste uitkomst van het debat omdat hiermee de belangen van zowel politie als burger zoveel mogelijk tegemoet gekomen worden", aldus Ed Anker.

 

 

« Terug

Nieuwsarchief > 2008

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari