Rapport Religieuze Zuivering: Laat ruimhartig Irakese christenen toe

Joel in Irak Ninevevlaktedonderdag 29 mei 2008 17:58

Verstrek hulp aan de christenen en andere etnische en religieuze minderheden; zorg voor betere beveiliging van deze groeperingen; laat Irakese christenen ruimhartig toe in Nederland. Dat zijn de drie belangrijkste conclusies van het rapport Religieuze Zuiveringen in Irak. Dit rapport bood Tweede Kamerlid voor de ChristenUnie Joël Voordewind vandaag aan de ministers van Buitenlandse Zaken en Ontwikkelingssamenwerking en de voorzitter van de vaste Kamercommissie aan.

Het rapport is gebaseerd op het werkbezoek wat Voordewind begin april jl. bracht aan Noord Irak. Het gebied, de Nineveh-vlakte genoemd (ten zuiden van Koerdistan en noorden van Mosul), is te onveilig voor internationale hulporganisaties, waardoor 100.000 ontheemden in dit gebied verstoken zijn van humanitaire hulp. De voornamelijk christelijke vluchtelingen, maar ook Turkmenen, Yazidi's en Shabaks (andere etnische minderheden) zijn gevlucht voor geweld, bedreigingen en ontvoeringen en komen uit het midden en zuiden van Irak.

In de Nineveh-vlakte leven ze opgesloten in getto's van kleine dorpjes met velen bijeen in kleine appartementen. Sommigen verblijven in tenten. Terwijl Sjiïeten en Soenieten vluchten naar gebieden waar zij de meerderheid vormen, kunnen deze religieuze en etnische minderen nergens een veilig heenkomen vinden. Ook in de Nineveh gaan de bedreigingen door, soms per sms, soms door het persoonlijk afleveren van dreigbrieven om hen alsnog te dwingen het land te verlaten. Het Tweede Kamerlid bezocht de vluchtelingen om persoonlijk polshoogte te nemen van hun benarde situatie.

Vorig jaar bezocht Voordewind Jordanië en Syrië om de situatie van de gevluchte Irakezen daar te onderzoeken. In Syrië vernam hij het bericht van vluchtelingen dat christenen in Irak zelfs gekruisigd worden in Irak. Ook deze keer hoorde hij vele persoonlijke verhalen aan van vaders en zonen die ontvoerd zijn of vermoord. Zo werd de vader van een gezin met zes kinderen door mannen in het zwart voor de ogen van de kinderen in hun huis doorgeschoten. Vader zou christen zijn en werken voor de Amerikanen (wat hij niet deed). Na protest werd eerst de moeder en vervolgens de oudste zoon ook doodgeschoten. De kinderen sloegen op de vluchten en door ziekte stierf het jongste kind, een meisje van 10 jaar. Nu zijn de overgebleven 4 tieners geheel ontredderd gevlucht naar de Nineveh vlakte en wachten ze daar op hulp.

Waarom christenen?
Waarom speciale aandacht voor deze groeperingen? Omdat zij niet beschikken over een eigen beveiligingsmacht of militia's zoals de drie grootste groeperingen: Soenieten, Sjiïeten en Koerden dat wel hebben. Omdat christenen vanwege hun geloof extra vervolgd en gemarteld en ontvoerd worden. Zij worden beschouwd als heulers met de vijand Amerika, omdat ze het zelfde geloof aanhangen en omdat veel christenen werken voor de Amerikanen. En omdat ze een gemakkelijke prooi vormen om losgeld mee te verdienen, omdat ze relatief rijker dan gemiddeld zijn en omdat ze zich niet verzetten en niemand het voor ze opneemt.

Het rapport (zie hieronder) beschrijft uitgebreid de benarde veiligheidssituatie, het gebrek aan hulpverlening en de lastige politieke context waarin de christenen zich bevinden. Het rapport sluit af met een aanbeveling om tot een referendum te komen in de Nineveh regio. Dit kan ertoe leiden dat er tot een vorm van regionaal zelfbestuur gekomen wordt, waardoor de christenen het lot en hun bescherming grotendeel in eigen hand kunnen nemen.

Bekijk hier de fotoreportage

Gekoppelde documenten
TitelBestandsgrootteMIME-type
2008 Irak report Joël Voordewind1,1 MBapplication/pdfdownload

« Terug

Nieuwsarchief > 2008

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari