24-uurslijn voor ‘uitstappende' prostituees

Ed Anker_Ruben Timman_top2.jpg17-06-2008 16:06 17-06-2008 16:06

De ChristenUnie pleit voor betere uitstapprogramma's voor prostituees die de sector willen verlaten, zoals een 24-uurs uitstaplijn waar onmiddellijk opvang wordt geboden. Momenteel biedt slechts 6% van alle gemeenten een uitstapprogramma aan. "Door het vergunningenbeleid is een minimale investering gedaan in mogelijkheden om uit de prostitutie te stappen", aldus woordvoerder Ed Anker

Hoewel het vergunde deel van de prostitutiesector goed wordt gecontroleerd, blijkt nergens uit dat de vergunning op vrijwillige basis is aangevraagd en of dat met de juiste papieren is gedaan. Ook betekent vergund niet dat er zicht is gekomen op de criminele randverschijnselen, zoals vrouwenhandel, die gepaard gaan met prostitutie. De ChristenUnie maakt zich zorgen over de gevolgen die het vergunningenbeleid heeft (gehad) op de minimale investering die is gedaan in mogelijkheden om uit de prostitutie te stappen. Om het zicht op criminele randactiviteiten terug te krijgen, wil de ChristenUnie van de minister een toezegging dat de bestuursrechtelijke handhaving er niet toe zal leiden dat de strafrechtelijke handhaving zal worden teruggeschroefd. Juist door een gezamenlijke controle van politie, gemeente, arbeidsinspectie en belastingdienst krijgt men veel meer zicht op wie er allemaal betrokken zijn. Die gezamenlijkheid moet uitgangspunt zijn voor de prostitutiesector.
Ook wil de ChristenUnie dat arbeidsvoorwaarden; rechten van de prostituees, zoals gezondheidszorg en maatschappelijke hulpverlening, worden opgenomen in de vergunningenwetgeving.

Door de focus op legalisering van prostitutie en de emancipatie van prostituees is er van de aanpak van criminaliteit, bescherming tegen onvrijwillige prostitutie en verbetering van de sociale positie van prostituees en het bieden van uitstapmogelijkheden nauwelijks iets gekomen. "In die zin waren het verloren jaren", aldus woordvoerder Ed Anker.

 

 

 

« Terug

Nieuwsarchief > 2008

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari