'Minister moet garant staan voor ziekenhuiszorg in Flevoland'

Ziekenhuis_610donderdag 23 oktober 2008 13:30

De wantoestanden in de IJsselmeerziekenhuizen baren de ChristenUnie grote zorgen. Woensdag voerde de Tweede Kamer een spoeddebat met minister Klink van Volkgsgezondheid over de situatie in de ziekenhuizen. Klink vroeg de Kamer het advies van een onafhankelijke deskundige af te wachten dat op 28 oktober komt. Toch maakte Esmé Wiegman van het debat gebruik om de minister aan te spreken op zijn ministeriële verantwoordelijkheid voor gezondheidszorg.

In de IJsselmeerziekenhuizen zijn de operatiekamers gesloten, de medische staf wordt 'laakbaar handelen' verweten en er dreigt faillissement.

"Mensen zijn ongerust en dat kan ik me goed voorstellen", zei Tweede Kamerlid Esmé Wiegman tijdens het debat.  "Zijn acute zorg en verloskundige zorg wel voldoende bereikbaar? Op dit moment en in de toekomst? Wat kunnen we in de toekomst verwachten?"

Patiënt centraal
Wiegman vroeg zich af of de patiënt wel genoeg centraal staat bij de minister in deze kwestie, in reactie op zijn brief over de financiële situatie van de ziekenhuizen. "Wat de ChristenUnie vooral zorgen baart, is dat er kennelijk zoveel ruimte voor mismanagement en onvermogen bestaat, dat ziekenhuizen in deze situatie terecht kunnen komen. Zelfs een gemeentelijke overheid ziet zich genoodzaakt, op verzoek van de grootste verzekeraar in de regio, steun te verlenen", zei Wiegman doelend op de geplaatste nood-operatiekamers.

Garantie
Ook vindt Wiegman dat minister Klink in deze situatie met de IJsselmeerziekenhuizen moet laten zien dat hij garant staat voor de 'voor de kwaliteit, bereikbaarheid en toegankelijkheid van de gezondheidszorg'. Minister Klink zegde toe dat hij de continuïteit van de ziekenhuiszorg in Flevoland garandeert.

De IJsselmeerziekenhuizen zijn twee ziekenhuizen in Emmeloord en Lelystad. De ziekenhuizen leveren zorg aan de inwoners van de gemeenten Noordoostpolder, Urk, Lelystad en Dronten.

 

Gekoppelde documenten
TitelBestandsgrootteMIME-type
20081022 Spoeddebat IJsselmeerziekenhuizen24,1 kBapplication/pdfdownload

« Terug

Nieuwsarchief > 2008

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari