Cynthia Ortega: 'Geen tijdslimiet voor rouw'

donderdag 04 december 2008 22:07

De ChristenUnie wil niet dat de uitkering voor weduwen en weduwnaars met opgroeiende kinderen beperkt wordt tot twee jaar. Rouwverwerking is iets heel persoonlijks. Dat vergt maatwerk, geen collectieve re-integratieplicht na een zo korte termijn. De ChristenUnie ziet enkele geen noodzaak voor het voorstel van de staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid om de Algemene Nabestaanden Wet drastisch te wijzigen.

 

Nu krijgen mensen van wie de partner overlijdt nog een bescheiden uitkering zolang zij de zorg dragen voor een kind onder de 18. Daardoor hoeven zij in ieder geval niet fulltime de kost te verdienen. In het voorstel van staatssecretaris Aboutaleb zouden weduwen en weduwnaars al na twee jaar verplicht moeten 're-integreren'. De ChristenUnie vindt dat weduwen en weduwnaars na het verlies van hun partner de tijd moeten krijgen om met hun gezin te rouwen. Tweede Kamerlid Cynthia Ortega-Martijn: ,,Elke nabestaande heeft tijd nodig voordat het leven weer opgepakt kan worden. Als overheid moeten we daar zorgvuldig mee om blijven gaan."

Schild
Ouders die hun wederhelft verliezen, maken een zware tijd door. De zorg voor hun kinderen - die ook door het verlies van vader of moeder getroffen zijn - komt ineens geheel op hun schouders, en dat stapelt zich op hun persoonlijk verdriet. De ChristenUnie is ervan overtuigd dat de overheid voor deze groep een schild moet zijn. Ortega: ,,De Bijbel roept ons op veel plaatsen op, om te zien naar de weduwen en wezen. Wij moeten rondom hen staan, en hen de ruimte geven om op hun eigen wijze het gezinsleven op te pakken. Daar waar de ene nabestaand graag weer snel aan het werk wil gaan, heeft de ander behoefte aan een langere rustperiode. Als overheid moet je daar niet in willen treden. Rouw is iets heel persoonlijks, daar zijn geen collectieve normen voor te stellen."

Zorg
De ChristenUnie vindt wel dat de overheid weduwen en weduwnaars zo goed als mogelijk moet helpen om te reïntegreren op de arbeidsmarkt wanneer zij daaraan toe zijn. Daarom is het een goed idee wanneer de gemeente een nabestaande ouder uitnodigt voor een gesprek om daarin de mogelijkheden bespreekt om weer aan het werk te gaan. Ortega-Martijn: ,,Mensen actief uitnodigen voor een goed gesprek en wijzen op re-integratiemogelijkheden, dat is prima. Het gaat om een goede combinatie van arbeid en zorg die voor deze mensen van cruciaal belang is. Maar van een verplichting om na twee jaar weer aan het werk te gaan, met als sanctie dat de uitkering wordt stopgezet, daarvan kan geen sprake zijn. Bovendien is de termijn van twee jaar nergens op gebaseerd."

 

Labels
Cynthia Ortega
Tweede Kamer

« Terug

Reacties op 'Cynthia Ortega: 'Geen tijdslimiet voor rouw''

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2008 > december

Geen berichten gevonden