Kamer wil onderzoek naar combinatiekip na motie Cramer

Kippen_610x19217-12-2008 07:41 17-12-2008 07:41

De Tweede Kamer wil onderzoek naar de haalbaarheid van de ‘combinatiekip' als alternatief voor het doden van eendagskuikens. Een motie waarin werd aangedrongen op onderzoek naar de combinatiekip werd ingediend door Ernst Cramer van de ChristenUnie en mede ondertekend door PvdA, CDA, VVD en PvdD.

In Nederland worden jaarlijks 30 miljoen hennen geboren die bestemd zijn voor de productie van eieren. Daarnaast worden evenveel haantjes geboren, maar die worden direct gedood, omdat het niet loont om ze te houden voor de vleesproductie.

Bij de combinatiekip gaat het erom dat de kippensector werkt met minder gespecialiseerde rassen, waarbij de hennen geschikt zijn voor eieren en de hanen voor vlees.

Verburg liet de Kamer in oktober weten dat de combinatiekip economisch op grote schaal niet haalbaar is. De hanen van de combikip zouden nooit de productie kunnen halen van een gespecialiseerde vleeskip. De zuivere legkip zou niet geschikt zijn voor vlees en andersom de vleeskip niet voor eieren.

Verburg laat wel onderzoek doen naar drie andere alternatieven voor het doden van eendagskuikens, waaronder het niet uitbroeden van mannelijke eieren.

(Volkskrant - 17 december 2008)

 

« Terug

Nieuwsarchief > 2008

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari