'Eritrea lijkt te verharden tegen christenen'

20080919_joel_eritrea17-12-2008 12:22 17-12-2008 12:22

De houding van de Eritrese overheid tegenover christenen lijkt te zijn verhard. Dat schrijft minister Verhagen van Buitenlandse Zaken in antwoord op Kamervragen van Joël Voordewind en andere Kamerleden. Verhagen verwacht niet de Eritrea het beleid op korte termijn zal veranderen. Ook zegt de minister toe dat Nederland de mensenrechtensituatie de komende twee maanden nog intensiever zal aankaarten bij de Eritrese overheid.

Directe aanleiding voor de Kamervragen van de ChristenUnie, SGP, VVD en het CDA was de arrestatie van 110 christenen door Eritrese autoriteiten in november.

Verhagen geeft aan niet te weten wat de aanleiding voor de arrestaties is. Hij bemerkt dat de houding van de Eritrese overheid tegenover niet erkende kerken (waaronder Lutherse, Koptische en Katholieke kerken) verhard is. Dat beleid zal waarschijnlijk voorlopig ook niet veranderen, schrijft de minister.

Concentratiekamp
De Kamerleden wilden ook weten waar de christenen gevangen gezet zijn. Ze vreesden voor een speciaal voor christenen opgezet militair concentratiekamp, dat berucht is vanwege de extreme hitte. Verhagen bevestigde het bestaan van dit kamp, maar kon niet zeggen of de christenen hier gevangen zitten.

In Eritrea zitten naar schatting van internationale bronnen en het ministerie van Buitenlandse Zaken zo'n tweeduizend christenen gevangen. Vaak worden de gevangenen opgesloten in politiebureau's, militaire opleidingskampen, gevangenissen en zelfs containers.

Agenda
Verhagen zegt dat Nederland regelmatig de mensenrechtensituatie in Eritrea aan de orde in de internationale politieke arena, zoals bij de Verenigde Naties en de Europese Unie. Bij de contacten tussen het Afrikaanse land en Nederland staat het onderwerp altijd op de agenda. Er wordt dan speciaal aandacht geschonken aan de christenen, schrijft Verhagen. Dat zal Nederland de komende twee maanden nog nog nadrukkelijker doen, beloofde Verhagen in zijn antwoorden.


 

Gekoppelde documenten
TitelBestandsgrootteMIME-type
20081216 - beantwoording kamervragen eritrea Verhagen-Voordewind22,4 kBapplication/pdfdownload

« Terug

Nieuwsarchief > 2008

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari