Scholieren doen aso-test, project ChristenUnie Amersfoort

maandag 19 mei 2003 14:37

Een groep leerlingen van het Meridiaan college in Amersfoort hadden de landelijke primeur. Zij zijn als eerste 'getest' met de aso-test van de projectgroep Veilig Amersfoort.

Een groep leerlingen van het Meridiaan college in Amersfoort hadden de landelijke primeur. Zij zijn als eerste 'getest' met de aso-test van de projectgroep Veilig Amersfoort. Veilig Amersfoort heeft tijdens de gemeenteraadsverkiezingen in 2002 de meeste stemmen gehaald in Amersfoort voor hun project.

De aso-test bevat allerlei prikkelende vragen met originele foto's en videobeelden waarop de leerlingen kunnen reageren. Hun reacties leiden tot een 'aso-score'. Leerlingen worden zo op ludieke wijze geconfronteerd met hun eigen opvattingen: 'Je vindt het vet balen wanneer het mobieltje van een vriend gestolen is, maar bent zelf in staat om voor 'weinig geld' een mobieltje te kopen'.

De scores in de groep varieerden van 5% tot wel 60% 'aso'. De test op de computer werd door de leerlingen enthousiast ontvangen en volgens eigen zeggen eerlijk ingevuld. Na afloop was er in een klassengesprek voldoende stof voor discussie. De leerlingen zagen het nut van de test in en wilden deze thuis ook afnemen bij ouders en vrienden. Je leefomgeving veiliger en leefbaarder maken is niet een kwestie van één keer een test doen. De discussie over je eigen (a)sociale gedrag en veiligheid zal op scholen, thuis en in de gehele samenleving door moeten gaan.

Alle scholieren in het Voortgezet Onderwijs in Amersfoort kunnen de komende weken de aso test verwachten wanneer hun school meewerkt aan dit project. De test is ook beschikbaar voor andere scholen in Nederland (www.veiligamersfoort.nl).

« Terug

Nieuwsarchief > 2003

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari