Velsens raadslid ontdekt groot aantal fouten in kwartaalrapportage gemeente

15-12-2003 10:40 15-12-2003 10:40

Bron: HandSchrift

Door: Frank Visser


“Gelijk David de reus Goliath versloeg” schreef een journalist van de IJmuider Courant. Een mooier compliment kan een éénmansfractie van de ChristenUnie haast niet krijgen. Raadslid Frits Korf ontdekte dat de kwartaalrapportages van de gemeente Velsen (66.000 inwoners), die inzicht moeten geven in de financiële stand van zaken, niet deugen. Hij constateerde maar liefst 16 verschillen met de begroting voor 2003 van in totaal 2.105.000 euro. Hij stelde bovendien vast dat er na vaststelling door de raad achteraf is gerommeld met de eerste rapportage.

Met dit gedegen onderzoekswerk haalde Frits Korf de voorpagina van de krant. En dat terwijl hij wegens een zakenreis naar Zuid-Korea zelf niet aanwezig was op de betreffende raadsvergadering! Met dank aan de GroenLinks die spreektijd afstond om het ChristenUnie verhaal voor te lezen.

Korf blijft de gemeentelijke financien kritsch volgen.“De gemeente moet aan de burgers goed verantwoorden wat er met hun geld gebeurd”. Hij ondernam samen met andere oppositiepartijen actie tegen door de gemeente verstrekte voorfinancieringskredieten voor de opbouw van het Forteiland in het Noordzeekanaal. De kredieten waren voor ruim 450.000 euro door de gemeenteraad vrijgegeven. Uiteindelijk financierde de gemeente echter tot 3,6 miljoen euro voor. Frits Korf: “Toen de nieuwe wethouder 5 maanden functioneerde stond er bij de 3de kwartaal rapportage 2002 nog steeds P.M. (pro memorie), alsof er niets bijzonders was! Terwijl het college wist dat er een groot tekort ontstaan was. Het nadelig bedrag voor de gemeente Velsen kan oplopen tot enkele miljoenen euro’s. Ook voor de aanvraag van provinciale subsidie werden de zaken te rooskleurig voorgesteld.” Een onderzoeksbureau bracht in opdracht van de raad uiteindelijk alles in beeld. De raad informeerde dus het college i.p.v. andersom. Uiteindelijk heeft deze kwestie geleid tot een motie van wantrouwen tegen de verantwoordelijke wethouder vanwege het niet volledig informeren van de raad. De wethouder is uiteindelijk via een politiek ontslag per direct ontslagen.

« Terug

Nieuwsarchief > 2003

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari