Eerste reactie ChristenUnie politietrainingsmissie Afghanistan

foto Defensie - afghaanse politie op training07-01-2011 18:46 07-01-2011 18:46

"De veiligheid van onze eigen mensen staat voorop bij een nieuwe missie in Afghanistan om politiemensen te trainen." Dat stelt Tweede Kamerlid Joël Voordewind in een eerste reactie op het voorstel in de artikel 100-brief van het kabinet. "Er moet alles aan gedaan worden om de risico's te minimaliseren. daarbij moet Nederland zo min mogelijk afhankelijk zijn van anderen, zoals de Duitsers".

 Te overwegen valt om toch een eigen helikopter mee te sturen. Het kabinet schrijft verder in de brief dat de missie ook tot doel heeft de rechtsstaat te verbeteren en het justitiële apparaat te hervormen. Zo zou de positie van vrouwen in Afghanistan moeten verbeteren. "Dit klinkt natuurlijk heel goed, maar het moet geen wassen neus blijken", reageert Voordewind.
Bovendien wil de ChristenUnie dat niet alleen naar de positie van vrouwen wordt gekeken. De geloofsvrijheid in Afghanistan moet ook gegarandeerd worden, ook voor christenen in het land. "Zo zou wat ons betreft de doodstraf op afvalligheid van de islam moeten worden afgeschaft. Dat zou een echte vooruitgang zijn van de rechtstaat." Voordewind wil van het kabinet weten hoe ze garanties krijgt van de Afghaanse regering dat hieraan meegewerkt wordt. De ChristenUnie vindt het verder belangrijk dat de missie, die ongeveer 100 miljoen euro per jaar zal kosten, niet uit het budget van Ontwikkelingssamenwerking wordt betaald. "Dat is voor de ChristenUnie onacceptabel." En het kabinet zal duidelijk moeten maken in het debat wat de toegevoegde waarde van deze missie op lange termijn is. "Het moet duidelijk zijn dat deze missie ook daadwerkelijk aan de stabiliteit in het land bijdraagt. Daar moet de Nederlandse samenleving, ook in deze tijd van bezuinigingen, wel van overtuigd zijn."

Een finale afweging zal de ChristenUnie pas maken na uitgebreid eigen onderzoek, het rondetafelgesprek en een nadere toelichting van het kabinet.
(Foto: Defensie, training politiepersoneel in Afghanistan tijdens vorige uitzending)

« Terug

Nieuwsarchief > 2011

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari