Vervolgde christenen: de tijd van praten is voorbij!

11119-01-2011 17:40 19-01-2011 17:40

Vandaag vond voor het eerst in de geschiedenis van het Europees Parlement een debat plaats over de positie van vervolgde christenen in het Midden-Oosten. Europarlementariër Peter van Dalen (ChristenUnie) vroeg Hoge Vertegenwoordiger Catherine Ashton om concrete actie: ,,De tijd van praten en mooie verklaringen is over."

Al vaak is in resoluties gesproken over de christenen in Somalië, Soedan, Egypte, Syrië, Turkije, Irak, Iran, Afghanistan, Pakistan en Maleisië. Van Dalen: ,,Hoeveel vragen hebben  dit Parlement, mijn fractie en ik al niet gesteld over de structurele achterstelling van christenen in deze islamitische landen? De tijd van praten en mooie verklaringen is over. Het is tijd voor actie!"

Concrete actie

Van Dalen had een concreet voorstel aan mevrouw Ashton: ,,De taken van de Europese Buitenlandse Dienst dienen beperkt te blijven. Maar één taak moet de Dienst zeer serieus nemen: opkomen voor vervolgde christenen wereldwijd. Maak dus een aparte eenheid binnen de Dienst die dit gaat doen."

De EU heeft met de genoemde landen bilaterale verdragen over handel en financiële steun. Wat betreft de Europarlementariër bevriest de EU die verdragen. ,,Zet ze vandaag nog in de ijskast. Tref die regeringen in de portemonnee totdat ze de veiligheid voor christenen aantoonbaar verbeteren."

Glas halfvol

Hoge VertegenwoordigerAshton gaf in haar reactie een overzicht van instrumenten die haar ter beschikking staan, om actie te nemen. Zo bieden de 134 handelsverdragen mogelijkheden om landen te dwingen, christenen betere beveiliging te geven. Ze had dat in Sri Lanka ook al een keer concreet afgedwongen. Concreter wilde ze nu nog niet worden. Maar ze gaf wel aan begin deze maand tijdens het orthodoxe kerstfeest een expliciete statement te hebben afgegeven. Op die datum was ze in Bethlehem en liet ze haar steun zien voor de christenen aldaar.

Van Dalen: “Het begin is er nu bij de Hoge Vertegenwoordiger. Bovendien ligt er een duidelijke EP-resolutie waar ik mee aan heb gewerkt. Die vraagt om een EU strategie voor de handhaving van godsdienstvrijheid. Plus een permanente monitoring van die vrijheid door de nieuwe Europese Buitenlandse Dienst. Ik vind dus het glas bij de Hoge Vertegenwoordiger half vol. Bovendien houdt de Raad van Ministers van Buitenlandse Zaken over de EP-resolutie en de positie van de christenen een aparte bijeenkomst op 31 januari aanstaande. De situatie van christenen wereldwijd is niet gunstig maar hun positie staat nu prominent op de Europese agenda. Dat is winst!"

Afgelopen woensdag werd bij het Europees Parlement een herdenking gehouden voor vervolgde christenen. EP-Voorzitter Jerzy Buzek woonde deze herdenking bij.

« Terug

Nieuwsarchief > 2011

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari