Nederlandse Europarlementariërs: maak illegaal verblijf niet strafbaar

zijaanzicht vlaggen tourmaandag 31 januari 2011 08:13

In een unieke gezamenlijke actie vragen de Nederlandse Europarlementariërs van de ChristenUnie, D66, GroenLinks, PvdA en de SP de Europese Commissie druk uit te oefenen op de Nederlandse regering om het kabinetsplan, dat door de PVV geïnitieerd werd en illegaal verblijf in Nederland strafbaar stelt, in te trekken. Europarlementariër Peter van Dalen is, met initiatiefnemer SP-Europarlementariër Dennis de Jong blij met de brede verwerping van het kabinetsplan.

ChristenUnie-Europarlementariër  Peter van Dalen: ,,Illegaliteit op zich is onwenselijk en moet worden aangepakt. Maar strafbaarstelling geeft ongewenste effecten en kan er toe leiden dat bijvoorbeeld artsen of kerken die hulp verlenen vanwege medeplichtigheid ook strafbaar gesteld gaan worden. Dat is absurd." GroenLinks-Europarlementariër Judith Sargentini stelt dat deze wet geen oplossing biedt: ,,Op het moment dat de IND een uitgeprocedeerde bij de bushalte afzet is de asielzoeker illegaal. De Nederlandse staat maakt er vervolgens ook nog een crimineel van. Deze illegalen kunnen geen kant op en zouden volgens deze wetgeving onze gevangenissen moeten gaan vullen. Daar is niemand mee gebaat." SP-Europarlementariër Dennis de Jong: ,,De maatregel is volstrekt contraproductief: voor justitie en de arbeidsinspectie wordt het nog veel moeilijker om malafide uitzendbureaus’, werkgevers of mensenhandelaren aan te pakken. Illegalen zullen nu nog minder bereid zijn om aangifte te doen." 

De Nederlandse Europarlementariërs zijn bezorgd over de gevolgen van dit, in hun ogen, ondoordachte onmenselijke en contraproductieve plan. PvdA-Europarlementariër Emine Bozkurt: ,,Ik wil dat de regering het probleem van illegaliteit bij de wortel aanpakt. Dus de mensenhandelaren en de malafide bedrijven. Het criminaliseren van mannen, vrouwen en kinderen die al in een kwetsbare positie verkeren, is een schijnoplossing." D66-Europarlementariër Sophie in ’t Veld: ,,Illegaal verblijf is nog geen criminaliteit. Deze mensen worden hierdoor onterecht gestigmatiseerd. En kinderen moeten helemaal niet het slachtoffer worden. Die moeten naar school en zeker niet in de cel".

De Nederlandse Europarlementariërs hopen dat hun duidelijk en gezamenlijk protest een eerste stap is om de Nederlandse regering te dwingen dit heilloze plan in te trekken. 

Hier vindt u de vragen die de Nederlandse Europarlementariërs gezamenlijk hebben gesteld.

« Terug

Nieuwsarchief > 2011

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari