EU moet Zuid-Soedan erkennen én helpen bij de opbouw

IMG_3505woensdag 02 februari 2011 23:41

Dat was de oproep van dominee C. Drale uit Houten afgelopen woensdag tijdens een officieel bezoek aan het Europees Parlement in Brussel. Dominee Drale was met een tiental Zuid-Soedanezen in Brussel op uitnodiging van Europarlementariër Peter van Dalen (ChristenUnie). Ook was aanwezig Dr. Francis, de EU-vertegenwoordiger van de Zuid-Soedanese regering. Zij voerden beide het woord in een officiële bijeenkomst die Van Dalen voorafgaande aan een debat in het Europees Parlement over Zuid-Soedan had georganiseerd.

Dominee Drale en Dr. Francis verklaarden in die bijeenkomst het een Godswonder te vinden dat het referendum zo vreedzaam is verlopen. "Iedereen voorspelde dat het rondom het referendum chaos zou worden. Het tegendeel bleek waar, het was vrede en orde. En 99,5% van alle Zuid-Soedanezen heeft voor onafhankelijkheid gestemd" aldus beide vertegenwoordigers van het Zuid-Soedanese volk. Ze riepen de tientallen aanwezige Europarlementariërs op, Zuid-Soedan verder te helpen met de opbouw van de nieuwe staat na de erkenning door de EU. "Geef ons niet iedere dag een nieuwe vis. Maar help ons met de nodige middelen en leer ons vissen. Dan kunnen we met Gods hulp de toekomst aan" aldus dominee Drale uit Houten.

In het debat in het Europees Parlement met EU Buitenland Vertegenwoordiger C. Ashton over de toekomst van Zuid-Soedan diezelfde avond ondersteunde Van Dalen de oproep van Drale en Francis. Ook riep hij de Hoge Vertegenwoordiger op die erkenning te laten volgen met concrete hulp aan het land. Van Dalen: "Te midden van veel mondiaal tumult met apocalyptische dimensies zien we nu ook een prachtige ontwikkeling: de geboorte van Zuid-Soedan. Het volk van Zuid-Soedan wordt verlost uit het diensthuis onder leiding van de internationaal gezochte misdadiger Omar-al Bashir. Dat is reden voor grote dankbaarheid en vreugde! Maar de EU moet nu het land ook verder helpen, met alle mogelijke middelen."

Mevrouw Ashton noemde het referendum een succes. De kalme en ordelijke wijze waarop alles is verlopen vond zij voorbeeldig. De Europese Commissie zal 150 miljoen Euro extra vrijmaken om de ontwikkeling van Zuid-Soedan te ondersteunen. "Die steun is hard nodig want er zijn nog uitdagingen genoeg. Denk bijvoorbeeld aan het probleem van de grensafbakening tussen noord en zuid en het gebruik van de Nijl", aldus mevrouw Ashton.

Foto's van de bijeenkomst vindt u hier.

« Terug

Nieuwsarchief > 2011

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari