Peter van Dalen stelt vragen over nieuwe aanslag op Kopten in Egypte

images07-02-2011 08:21 07-02-2011 08:21

Op zondag 30 januari zijn elf Egyptische Kopten op gruwelijke wijze vermoord in Sharona. Hoewel de identiteit van de daders bekend is, lijken de autoriteiten geen actie te ondernemen. Europarlementariër Peter van Dalen (ChristenUnie) heeft hierover met spoed vragen gesteld aan Hoge EU Vertegenwoordiger voor Buitenlands Beleid, mevrouw Catharine Ashton. ,,Afschuwelijk, een nieuwe aanslag op de Kopten. Het wordt tijd dat de EU effectieve maatregelen neemt tegen Egypte."

De mensonterende discriminatie van de Kopten in Egypte blijft maar door gaan. Terwijl alle ogen gericht zijn op het Tahrir-plein zien sommigen nu hun kans schoon de Kopten verder te vernederen. Zo werd eerst heden pas bekend - vanwege de slechte verbindingen met Egypte - dat op afgelopen zondag 30 januari in de middag elf Egyptische Kopten op gruwelijke wijze zijn vermoord in Sharona, een plaatsje in de Egyptische provincie Minya.

Van Dalen wil weten welke stappen de Hoge Vertegenwoordiger onderneemt bij de Egyptische autoriteiten om deze -helaas zoveelste- aanslag op Kopten te veroordelen. ,,Wanneer komt het moment dat de EU, vanwege deze en andere aanslagen op Kopten, de verdragen en de daarbij behorende instrumenten tussen de Europese Unie en de Egypte gaat bevriezen?”

Christenvervolging

Volgens de Europarlementariër toont deze aanslag opnieuw aan, dat de buitenlandse dienst van de EU separaat aandacht moet gaan schenken aan de vervolging en decimering van christenen wereldwijd, en met name in het Midden-Oosten. ,,Op de eerstvolgende Raad van Buitenlandse Zaken, wanneer de Raadsconclusies over christenen en godsdienstvrijheid opnieuw worden besproken, moet wat mij betreft het feit worden vermeld dat bij discriminatie en aanslagen in het Midden-Oosten christenen vaak specifiek het doelwit zijn. Dat heeft deze aanslag wederom aangetoond.”

Vorige week organiseerde Van Dalen een bijeenkomst met Kopten uit heel Europa. Meer informatie over deze ontmoeting vindt u hier.

« Terug

Nieuwsarchief > 2011

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari