'Kabinet moet doodstraf Musa voorkomen'

landschap Afghanistan07-02-2011 15:10 07-02-2011 15:10

De ChristenUnie wil dat het kabinet in actie komt om de doodstraf voor een tot christen bekeerde Afghaan te voorkomen. Volgens Tweede Kamerlid Joël Voordewind wacht Said Musa in Afghanistan binnen een aantal dagen de doodstraf. Minister Rosenthal heeft in reactie daarop laten weten dat de zaak nog steeds loopt tegen Musa en hij nog niet ter dood veroordeeld is.

Voordewind heeft in de debatten over de Nederlandse politietrainingsmissie naar Afghanistan van het kabinet de garantie gevraagd dat het zich zou inzetten voor de godsdienstvrijheid daar. Op bekering tot het christendom staat nog de doodstraf in Afghanistan. ,,Hoe kan het dat de internationale gemeenschap miljarden dollars en straks ook weer Nederland 500 miljoen euro investeren in een land dat onder onze neus mensen ophangt, simpelweg omdat ze zich bekeerd hebben'', vroeg Voordewind zich zondagavond af.

Na de toezeggingen van het kabinet over de inzet in Afghanistan beschouwt Voordewind de zaak van Musa als een eerste lakmoesproef. Wat Voordewind betreft wordt de Afghaanse ambassadeur op het matje geroepen, wordt er contact gezocht met de Afghaanse president Hamid Karzai of zoekt premier Mark Rutte steun voor een gezamenlijk internationaal protest. ,,Deze ophanging zal het draagvlak voor een nieuwe Nederlandse missie in Afghanistan ondermijnen'', aldus Voordewind.

De ChristenUnie wil de kwestie ook dinsdag tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer aan de orde stellen.

(ANP, 7-2-2011)

« Terug

Nieuwsarchief > 2011

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari