ChristenUnie wil opheldering over medicijntesten in ontwikkelingslanden

pillen_medicijnen_61014-02-2011 10:17 14-02-2011 10:17

De ChristenUnie is verontwaardigd over berichten dat farmaceutische bedrijven hun medicijnen ‘goedkoop’ laten testen op proefpersonen in ontwikkelingslanden. Hierdoor komt de kwaliteit van het klinisch onderzoek onder druk te staan. Tweede Kamerlid Esmé Wiegman: ,,Het testen van medicijnen in lage lonen landen is ongetwijfeld goedkoper. Maar hoe ethisch is het om hiervoor gebruik te maken van mensen die arm, onverzekerd en vaak analfabeet is?"

Uit het rapport "Putting Contract Research Organisations on the Rader" van de Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen (SOMO) blijkt dat er een groot gebrek aan onafhankelijk toezicht is. Wiegman:,,Hierdoor hebben we nu geen zicht op eventuele misstanden. Ik wil van de minister weten of het toezicht verscherpt kan worden, bij voorkeur op Europees niveau.‘’

Europarlementariër Peter van Dalen wil de situatie op Europees niveau op de agenda zetten. Van Dalen: ,,Er is weinig toezicht op geneesmiddelenonderzoek in ontwikkelingslanden. Dit brengt gezondheidsrisico’s met zich mee, zowel voor de proefpersonen als voor patiënten die het medicijn gaan gebruiken. Grote farmaceutische bedrijven beweren dat het testen van medicijnen volgens ethische normen plaatsvindt, maar de praktijk is vaak anders. Het is zaak dat de Europese Commissie hier een onafhankelijk onderzoek naar gaat doen."

« Terug

Nieuwsarchief > 2011

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari