Europa moet meer druk zetten op Pakistan

11110-03-2011 15:02 10-03-2011 15:02

,,De situatie in Pakistan verslechtert. Niet alleen vinden er aan de lopende band aanslagen plaats, maar de overheid lijkt ook de wil te hebben verloren er echt iets tegen te willen doen”, zo sprak Europarlementariër Peter van Dalen vandaag in Straatsburg tijdens het debat over de moord op Minister Bhatti in Pakistan. Van Dalen: ,,In januari werd Gouverneur Taseer vermoord en vorige week de enige christelijke Federale Minister Bhatti. Europa moet met de vuist op tafel slaan.”

De Europese Unie en de lidstaten onderhouden op vele manieren contacten met Pakistan. Van Dalen: ,,Er wordt samengewerkt in het grensgebied met Afghanistan, er gaan honderden miljoenen aan hulpgeld naar het land voor onderwijs en wederopbouw, we investeren in de religieuze dialoog. Maar we laten na om richting de Pakistanen met de vuist op tafel te slaan. Het Pakistaanse onderwijssysteem moet worden hervormd. De haatprediking over christenen aan jonge kinderen moet stoppen. Hulp en wederopbouw na de overstromingen moet eerlijk worden verdeeld, ook aan niet-moslims.”

Moeras

Het gaat volgens de Europarlementariër niet alleen maar om de belangen van het Westen. ,,Als de Pakistaanse overheid en de veiligheidsdiensten de situatie niet onder controle krijgen, is de kans groot dat het land wegzakt in een moeras van angst en moslimextremisme. Er is nog maar weinig tijd, dat tij te keren.”

« Terug

Nieuwsarchief > 2011

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari