ChristenUnie wil geen 4,5 miljard belastinggeld in Europees noodfonds

europarlement2dinsdag 22 maart 2011 18:36

De ChristenUnie heeft haar vraagtekens bij de storting van 4,5 miljard euro door Nederland in het permanent Europees noodfonds. Tijdens de Europese Top van aankomend weekend zal een beslissing worden genomen over de vormgeving van het noodfonds om armlastige Europese landen tegemoet te komen. Tweede Kamerlid Arie Slob: “Deze storting van 4,5 miljard is opvallend omdat de minister eerder heeft gezegd dat er geen belastinggeld in het noodfonds zou komen.”

Het voorstel voor een permanente noodfonds betekend voor Nederland het afgeven van 35 miljard euro aan garanties en het direct storten van 4,5 miljard in het Europese noodfonds. Slob: “Minister De Jager heeft eerder laten weten dat er geen belastinggeld in het noodfonds zou komen. Maar dat lijkt nu dus wel te gaan gebeuren. Wat zijn de gevolgen van deze storting voor de staatsschuld van Nederland? En bij wie komt deze rekening te liggen?”

Meer zorgen over Europese interventie.
De storting in het noodfonds is niet de enige zorg van de ChristenUnie. In Europa is een akkoord bereikt over het voorkomen en tegengaan van macro economische onevenwichtigheden in lidstaten. Hiermee krijgt de Europese Commissie meer bevoegdheden om sancties voor te stellen en om te controleren of begrotingen van lidstaten aan bepaalde minimumeisen voldoen. Slob: ”Concreet houdt dit in dat Nederland gedwongen kan worden om de overheidsfinanciën te verbeteren. Dat is linksom of rechtsom een interventie uit Brussel. De ChristenUnie is tegen deze vorm van overdragen van soevereiniteit aan Brussel.”

« Terug

Nieuwsarchief > 2011

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari